Интел ја жртвуваше претходната аквизиција на АИ за Хабана

Intel mengorbankan akuisisi AI sebelumnya untuk Habana
Голема слика: Интел едвај чека да отвори нови можности во просторот за АИ, но тешко и брзо играње често резултира во жртви. Денес е Нервана, стартување на чипови со АИ што Интел го купи во 2016 година за кружен тек од 400 милиони американски долари. Договорот ќе биде испочитуван, но отсега сите напори за истражување на АИ ќе ги насочи Хабана лаборатории.

Интел го купи израелскиот стартап Хабана за 2 милијарди долари во декември. Хабана произведува два производи, Хабана Гауди и Хабана Гоја. Првиот е супер-специјализиран чип за обука на нервна мрежа, а последниот е инферираниот процесор кој ги активира нервните мрежи во активна ширење.

Овие два производи се судираат со два процесори Nervana, NNP-I (процесор на нервна мрежа: inferencing) и NNP-T (процесор на нервна мрежа: обука). Никогаш нема простор за обете производни линии, така што Интел ќе продолжи да го исполнува ветениот модел NNP-I, но да го запре развојот на NNP-T процесорот.

Според „Форбс“, една од причините за новиот патоказ на Интел е незадоволството на клиентите од хардверот „Нервана“. Но, јасно е дека Нервана не може да остане во чекор со пазарот што брзо се развива.

Два чипови Nervana NNP-I достигнаа 10.567 влезови во секунда на ResNet-50, според одредниците на трети лица. Во истата моќна заграда, една Хабана Гоја достигнува 14.451 влез во секунда. И, не само што Гоја е посилна, туку е испратена и од крајот на 2018 година, додека ННП-И сè уште не е објавена.

Купувањето конкуренција е логичен чекор од Интел, но и покрај тоа, што мора да се каже дека другите стартапи нема да ја направат Хабана застарена? Грок сигурно се обидува се од себе. Се надеваме дека Интел има неколку длабоки џебови бидејќи војната околу забрзувачите на АИ штотуку започна.

Кредит на слика: Тејлор Вик во Unsplash