Интел ја напушти својата архитектура на мрежни ткаенини Омни-Пат 200Gbps

Intel meninggalkan arsitektur fabric jaringan Omni-Path 200Gbps-nya
Зошто е важно: Податоците може да бидат многу популарни во последно време, но се чини дека Интел не го добива меморандумот. Од 2015 година, Intel и нивната Omni-Path архитектура се натпреваруваат со Mellanox за доминација во мрежните центри на податоци, при што Intel достигна 10% од најдобрите 500 суперкомпјутери и Mellanox 25%. До сега брзината беше ограничена на 100Gbps, но Меланокс го зголеми облогот за 200Gbps, а Intel претпочита да се повлече отколку да се натпреварува.

Иако Омни-Пат продолжува да биде популарно решение – според Интел, барем – некои од најголемите клиенти на Интел му рекоа на ЦРН дека Интел наскоро ќе стави крај на производството на OPA100 (Архитектура Омни-Пат 100Gbps), и произведува само по барање. Интел ennенифер Хафстетлер, потпретседател за работи на центри за податоци, потврди дека OPA200 е отстранет, но не е јасно за иднината на OPA100 и какви било потенцијални замени.

Omni-Пат е конкурентно решение за Ethernet и InfiniBand, иако Intel продава производи користејќи ги сите три стандарди. Mellanox, неодамна купен од Nvidia и еден од главните конкуренти на Intel, користи InfiniBand и Ethernet. Интел продава PCIe картички, прекинувачи за мрежни порти од 48 порти и кабли кои користат Омни-Пат до 100Gbps. Mellanox продава иста рунда на производи кои работат до 200Gbps за Етернет и стандардите InfiniBand, иако нивните прекинувачи работат само до 40 порти.

Додека излезот на Intel од пазарот се чини загрижувачки (сите видовме што се случува кога Nvidia ќе добие монопол), тоа би можело да биде знак дека тие ги удвојуваат нивните InfiniBand и Ethernet производи. Во моментов, тие имаат 100G оптички предавател кој работи на 100Gbps за сите три стандарди користејќи етернет порта и во април тие демонстрираа верзија која работи со 400Gbps.

„Ние ги оценуваме опциите за да ги прошириме можностите на етернет прекинувачите со високи перформанси, така што можеме да ги прошириме можностите за да ги задоволиме зголемените потреби на HPC и AI. Moreе дојдат повеќе “

Според Топ 500 (кој ги анализира првите 500 суперкомпјутери), етернет се користи од 54% од системот, но тој систем се состои само од 25% од кумулативните перформанси. InfiniBand удира далеку над својата тежина, користен во 25% од системот, но контролира 38% од перформансите. Ако Intel навистина сака да користи етернет, тие мора да ја удвојат својата фотонска магија за да го поразат Меланокс.