Исклучувањето на тимот на Мајкрософт денес е предизвикано од потврда за автентикација што истече

Pemadaman Tim Microsoft hari ini disebabkan oleh sertifikat otentikasi yang telah kedaluwarsa 1

Корисниците на апликацијата за комуникација преку Интернет на работното место на Мајкрософт не можат да се најават поради неиграње на безбедносниот сертификат на Мајкрософт.

За многу бизниси денес, а особено таму каде што работниците честопати се далеку и треба брзо да контактираат, услугите како Slack и тимовите на Microsoft се многу важни. Не треба да се каже дека кога оваа услуга не успее, тоа може да предизвика повеќе од малку паника и главоболки на работа. Тоа е она со што корисниците на Microsoft Team неодамна се соочија кога не можеа да се најават заради грешка во автентикацијата, откако Microsoft дозволи да помине важното ажурирање.

Претходно беше објавено на 3 февруари 2020 година дека корисниците на „Мајкрософт тим“ доживеале грешки во најавување, поради што Мајкрософт започнува истрага во ова прашање После помалку од еден час, Мајкрософт откри дека тие спроведуваат нов ремонт за безбедносен сертификат за автентикација. Важните ажурирања на овој сертификат (или недостаток на него) се сметаат за причини поради кои корисниците не можат да вршат врски со услугите на Microsoft Team. Околу 11:20 часот ЕТ, Мајкрософт тврди дека ја користел поправката и континуираната услуга во тимот на Мајкрософт

Започнавме со дистрибуција на обновени сертификати и го следиме здравјето на услугите додека се подобруваме. Дополнителни информации може да се најдат под TM202916 во административниот центар.

– Статус на Мајкрософт 365 (@ MSFT365Status) 3 февруари 2020 година

Slack стана главна платформа за многу работни места преку Интернет во однос на комуникацијата. Дури и во 2018 година, кружеа гласини дека Слак подготвува ИПО што ќе ја цени компанијата околу 7 милијарди долари. Ова не го спречува Мајкрософт да влегува во просторијата, иако се чини дека потенцијалните конкуренти за услугата на Слак имаат неколку лекции да научат за одржување на платформата во функција. Комуникацијата преку услуги како што се „Slack“ и „Тимови на Мајкрософт“ е често важен дел од секојдневниот работен ден на работа што го користи, а секој во „Слак“ може да ви каже дека кога има пречки во услугата, тоа е барем застрашувачко и целосно нарушено во работниот ден најмногу лошо

Во секој случај, се чини дека тимот на Мајкрософт го нашол својот пат низ оваа мала несреќа, ако не и малку засрамувачко. Некој можеби ќе мора да постави потсетници на тимот на Microsoft за поблиску да ги следи истечените сертификати.