Како АИ ги преведува старите јапонски видео игри на англиски јазик

Bagaimana AI menerjemahkan video game Jepang lama ke dalam bahasa Inggris 1

Превод на други јазици преку вештачка интелигенција во последните неколку години брзо се зголеми и денес е присутен во видео игри, благодарам RetroArch. Најпопуларните клиенти за емулирање на играта имплементираат нови функции што се можни преведете текст на јапонски на англиски јазик писмено или усно

Овој избор се чини дека е сон на многу фанови кои сакаат да играат класични 8 или 16 бита кои никогаш не ја напуштиле Јапонија, бидејќи компанијата не одлучи да го преведе. Новата опција RetroArch користи вештачка интелигенција за конвертирање на текст во звук со притискање на копчето додека играте, ви овозможува да го слушате дијалогот.

Инвеститорот на LibRetro објави демо ActRaiser демо за Супер Нинтендо, каде што тие покажуваат како функционираат обете карактеристики.

Според описот на блогот,

Режим на звук. Со притискање на копчето “Услуга АИ” се извршува брзо скенирање на текстот и препознатливиот текст се преведува на звук. Можете да го притиснете копчето во секое време и ќе се обидете да обработувате слики од екранот. […] играта ќе продолжи да работи и излезот на говорот ќе трае онолку долго колку што серверот одговара на барањата и пренесува звук на RetroArch.

Тој режим на слика работат на ист начин, тоа е сè преклопување на преведениот текст на места каде што фразите се наоѓаат во оригиналниот јазик. За разлика од режимот на звук, оваа опција ја паузира играта и треба повторно да притисне на “AI Service” – доделен на кое било копче или командно копче што го користите – за да ја активирате играта.

И двете опции се интересни има мало задоцнување затоа што услугата за превод мора да комуницира со серверот. Ова нема да ги спречи корисниците да преземаат верзии на јапонски игри што никогаш не виделе светлина на друг јазик.

Иако има форуми каде ROM-овите ги споделуваат со преводи на англиски или шпански јазик од страна на навивачите, нови функции од RetroArch ќе ги олесни идните задачи. Оние кои се заинтересирани можат да ја преземат верзијата 1.7.8 и да започнат со тестирање. Услугите за ВИ бараат претходна конфигурација опишана на блогот.