Како да го надминете клучот Macbook Притиснете го грешки

Како да го надминете клучот Macbook Притиснете го грешки

Дали откривте дека кога пишувате нешто на вашата тастатура MacBook што секој пат кога се обидувавте да ја притиснете вселенската лента, случајно беше вметната двострана помеѓу зборовите?

Или пишувате некоја буква и случајно двајца од тој клуч имаа двоен тип?

Па, вие не сте сами.

Тастатурите на MacBook Pro (барем пост-2016 година), MacBook и MacBook Air (2018) се голем проблем за „Епл“ и дефинитивен кошмар за нас корисниците на „Мек“. На тастатурата едноставно нема фактор на сигурност. Затоа што секој момент и тогаш грешката во тастатурата на тастатурата се појавува и само го прекинува целиот работен тек, правејќи го до одреден степен неподнослив.

Следниве решенија можат да го намалат ефектот на проблемот со копчињата и да помогнат во намалувањето на зачестеноста на неговото појавување. Ова е одлично за да можете барем да го направите Macbook употреблив и да знаеме дека нема да скокнеме на Windows PC сега кога сме заробени во Apple Ecosystem.

Откако ќе отидете во Мек, нема да се врати. ?

Ајде да се навлеземе и да ја поправиме оваа грешка.

Како да го надминете клучот Macbook Притиснете грешка: 5 начини

1. Употреба на нескриен (слободен и отворен извор)

Нестабилен е бесплатна и апликација со отворен извор развиена од Сем Лиу како решение за проблемот со двојно притискање на тастатурата што се јавува на сите MacBooks кои ја имаат тастатурата за пеперутки (која вклучува MacBook, MacBook Air 2018 и MacBook Pro 2016 и подоцна)

Начинот на кој работи Нешаки е најдобро опишано во неговата илустрација подолу:

фиксирајте ја грешката во тастатурата на Macbook

Сега ќе инсталираме Unshaky. Можете да го следите видеото создадено од Сем подолу или да ги следите чекорите дадени овде.

Чекорите се следниве:

  1. За да започнете, преземете ја апликацијата Unshaky со кликнување на официјалната врска за преземање подолу:
  1. Откако ќе го преземете, само преместете го Unshaky.app на / Барање папка на вашиот Mac.
  2. Потоа можете да ги следите упатствата директно на Unshaky за да поставите Unshaky за вашиот Mac. Сепак, ако упатството не работи, само скокнете на вашиот Преференци на системот и така Безбедност и приватност и потоа изберете го Приватност јазик. После тоа кликнете Достапност од левиот панел и само додадете ја апликацијата Unshaky. Осигурете се дека е избран како што е прикажано подолу во Слика 3.

фиксирајте ја грешката во тастатурата на Macbook

  1. Вие сте завршиле со целото поставување. Сè уште можете да го активирате Unshaky од моментот кога вашиот Mac ќе започне со автоматизирање на истиот. За да го направите тоа, Симп ќе се врати кај вас Преференци на системот, така Корисници и групи. Потоа изберете го Теми за најава јазичето и само додадете го Нестабилен апликација уште еднаш како што е прикажано подолу. Ова ќе го започне при стартување.

фиксирајте ја грешката во тастатурата на Macbook

ОК одлично! Но, сега како да знам дали работи?

Мора да го конфигурирате вашиотВреме за одложување во милисекунди (ms) за неисправни клучеви.

На пример, ако се сметате за супер брз тајпер, тогаш имате пократко одложување како 30-40 ms ќе помогне да се спречи клучот да не реагира. Како што е наведено од официјалните документи „непоколебливи“, некои корисници може да наидат на задоцнување 60 см или дури 80м одложувањето ќе биде доволно, но, според наше мислење, сакаме да го следиме она што препорача официјалната документација за кратко одложување 40ms одложувајте како идеална почетна точка и потоа постепено зголемувајте за вашата удобност.

Причината зошто треба да го додадете ова одложување со употреба на Unshaky е тоа што ќе ги присили останатите тастатури што се случуваат во периодот на одложување што сте избрале да ги игнорирате. Вака апликацијата се решава да го реши проблемот кога еднаш ќе притиснете копче, таа работи повеќе пати.

2. Неверојатен лек.

Друго решение што можете да го пробате е едноставно прилагодување во поставките на вашиот Mac што може да помогне да ја поправите грешката со притискање на копчето.

Еве што да направите:

  1. Оди напред кликнете на вашиот Мени на Apple на врвот и потоа изберете го вашиот Преференци на системот.
  2. Потоа скокајте на Претпочита тастатура панел и потоа изберете го Тастатура табот (сличен на оној прикажан подолу)
  3. Сега погледнете го Клучно повторување прилагодување? Да, прилагодете го лизгачот сè долево, така што тој е поставен Исклучено позиција.

Поставка за повторување на клучот

  1. Откако сте го зачувале тоа, излезете од вашиот Преференци на системот.

И, завршивте!

Може да се обидете со отворање на која било тетратка на вашиот Mac и обидувајќи се да напишете реченици за да видите дали горенаведените чекори успеале да го решат проблемот со двојно пишување или двопросторот што го имате.

3. Чистење на пукнатините.

Тастатурите што ги имаме на нашите MacBooks, секако не се најдобрите тастатури што не се отпорни на прав, со какви било средства.

Брз поглед помеѓу копчињата треба да ви овозможи колку е лесно за прашината и секаков вид лента да се заглави таму и на крајот да го заклучите притисокот на клучот надолу.

чиста тастатура на макбукНе мора да ги отворате копчињата еден по еден, но пукнатините (страни) треба да се исчистат.

Па, како ја чистите тастатурата?

Па, има неколку начини, но најбезбеден и најефикасен начин би било да се преземе Упатства за Епл за чистење на тастатурата.

Само проверете дали е исклучен вашиот MacBook. Ова е затоа што не сакате да ја исчистите тастатурата и случајно да притиснете нешто.

Може да се обидете да го ротирате MacBook агол од 75 степени и нежно се бори со нечистотијата и лантата.

фиксирајте ја грешката во тастатурата на Macbook

Друг начин би било да земете малку влажна крпа и потоа нежно да ја исчистите тастатурата. Може да се обидете и да грабнете лименка од компресиран воздух и потоа нежно издувајте ја нечистотијата од пукнатините на тастатурата.

фиксирајте ја грешката во тастатурата на Macbook

4. Програма за услуги на тастатурата на Apple (бесплатна)

Конечно, ако ништо во овој водич не работи и треба да го поправите ASAP, тогаш знајте дека Apple има бесплатна програма за сервиси за тастатура (да, не лажам) за MacBook и MacBook Pros кои ќе ги поправат и заменуваат вашите тастатури бесплатно, нема скриени трошоци или лукав трикови.

Можете да прочитате повеќе за тоа на официјалната страница на Програмата за услуги на тастатурата на Apple на следниот линк:

За жал, MacBook Pro 2018 и MacBook Air 2018 Тие не се опфатени со програмата иако имаат ист изглед на тастатурата како и нивните претходници и покрај безброј корисници на Mac кои се жалат дека нивната нова тастатура MacBooks за 2018 година сè уште го има истиот проблем при притискање на копчињата.

Како и да е, сепак, подобро е да се оди вашата најблиска продавница за јаболка и разговарајте со тимот за поддршка на Apple, без оглед дали вашиот Mac е квалификуван или не, бидејќи тие можат да ви помогнат да го користите достапниот план за ограничена гаранција.

Ве молиме, известете ни подолу дали некое од горенаведените решенија е корисно бидејќи може да им помогне и на другите.

Не заборавајте да го споделите овој пост!