Како да го смените јазикот во Року

Cara Mengubah Bahasa di Roku

Roku е една од наједноставните алатки што можете да ги користите за да проследувате содржини на вашата телевизија. Уредот Roku исто така нуди многу опции што можете да ги прилагодите, од кои некои се јазици со титли, големини и стилови. Оваа опција е лесна за поставување и персонализирање и може да биде многу корисна, во зависност од видот на програмата што ја гледате. Ова е како да ги промените поставките за јазик во Roku.

Року стап и јазик

Стандардно, повеќето уреди Roku се поставени на англиски јазик. Меѓутоа, ако вашиот Roku стап не е на англиски јазик и го сакате, секогаш можете да направите фабрички ресетирање за да го поправите. Држете го копчето веднаш до стапчето за 20-30 секунди и ослободете го. Се разбира, ова работи само ако стапчето е ставено во старт и е вклучено. Ова е дефинитивно најбрзиот начин за ресетирање на фабричките поставки.

Или, притиснете го копчето Куќа копче и потоа стрелка нагоре копче. Willе има Поставки Екранот се појавува, без оглед на кој јазик е поставен на вашиот Roku. Удри добро да го изберат. Потоа, притиснете го копчето стрелка нагоре уште еднаш ќе отидете до Систем селекција. Удри добро повторно Удри стрелка надолу двојно и кликнете добро. Мора да се отвори Јазик екран на опции. Врвниот јазик во списокот мора да биде англиски. Изберете и потврдете со добро копче.

Како да го смените јазикот во Роки 1

Поддржани јазици

Како прво, уредот Року може да се пофали со голем број достапни јазични избори. Освен тоа, вклучени се и голем број на различни скрипти, што е убав допир. Можете да најдете список на поддржани јазици овде. Како што можете да видите, ова е многу широко и постојано се додаваат нови јазици на платформата.

Големина и стил на текстот на преводот

Стандардно, стилот и големината на титлите се униформни. Сепак, можеби ќе сакате да го промените нивниот изглед од која било причина; можеби за забава, можеби затоа што одредената програма што ја гледате го прави невиден стандардниот превод, или можеби затоа што вашата баба дошла во посета и сакате да ја зголемите големината на титлите за неа.

За да ја промените големината и стилот на вашите преводи, отворете го Главен курс на почетната страница на вашиот уред. Потоа, движете се во менито Поставки страница, отвори ја Достапност, и најдете Стил на текст подмену. Тука, ќе најдете опции за филмови за преводи, кои вклучуваат боја на текст, стил, големина, ефекти на работ, непроирност и многу повеќе. Слободно можете да се позанимавате со поставките додека не го пронајдете идеалниот стил за вас.

Превод на јазик

Како што споменавме, има многу јазици достапни на уредите Року, ова важи и за преводи. За да го промените јазикот на преводот, отворете го Главен курс на почетната страница на вашиот уред Roku. Отидете до менито Поставки и дознајте Систем преводи. Откако ќе изберете System, пронајдете го Јазик опција на списокот. Ова ќе отвори список на поддржани јазици на вашиот уред. Скролувајте додека не го пронајдете јазикот што го сакате и изберете го добро.

Забелешките се затворени

Во суштина, да, затворените наслови се филмски преводи, текстови што се прикажани како дел од телевизиска програма. Сепак, за разлика од обичните преводи, што прикажуваат само дијалози, насловите (ЦД) прикажуваат сè, од говорни елементи до звучни ефекти и звуци во позадина.

Затворените наслови ги користат оние кои се глуви или тешко слушаат, но исто така и од луѓе кои мораат да ја замолчат или да го намалат волуменот на ТВ со причина. Секако, затворените наслови се достапни на уредите Року.

Овозможи затворено објаснување

Стандардно, затворените наслови се неактивни. Дополнително, кога станува збор за неколку даватели на услуги, затворените наслови се активираат преку самиот канал, што значи дека поставувањето затворени наслови на Roku нема да влијае на нив.

како да се смени јазикот

За да активирате затворени наслови, притиснете го копчето Куќа копче на далечинскиот управувач Року. Скролувајте додека не го притиснете копчето Поставки селекција. Откако ќе го изберете, навигирајте во Достапност преводи. Ако не можете да го најдете, пронајдете го Информации во списокот. Ако има опција Достапност, изберете ја и одете до Режим на текст.

Од прозорецот што се појавува, изберете помеѓу Умира, Во, Повторноили Кога неми селекција. Првата опција го исклучува текстот. Вториот ја вклучува за целата достапна содржина. Вклучувањето на режимот повторно ќе направи текстот да се појави само кога ќе го притиснете копчето Второзаконие копче на далечинскиот управувач. Опција Кога немиот ќе прикаже текст само кога ќе ја исклучите јачината на звукот на ТВ-уредот.

Прилагодете го затворениот наслов

Како што е случај со титлите, текстот исто така може да се прилагоди. За да го направите ова, притиснете го копчето Куќа на далечинскиот управувач Roku и навигирајте во менито Поставки мени. Во ова мени, отворете го Достапност а потоа дознајте Стил на насловот селекција. Willе видите преглед на промените што сте ги направиле. Како и со преводи, тука можете да ги прилагодите стилот, големината, ефектите на работ, непроacирноста и бојата. Покрај тоа, можете да ги прилагодите бојата на позадината и непроирноста, како и бојата и непроирноста на насловот на прозорецот.

Поставки за јазик Roku

Како што можете да видите, менувањето на јазикот на вашиот уред Roku е лесно. Можете исто така да ги прилагодите поставките за титлите и затворените наслови. Можете да ги прилагодите бојата, големината на текстот, стилот (фонтот), ефектите на работ и непроирноста. Можете исто така да ги промените позадината и бојата на прозорецот и непроирноста.

Го најдовте ли јазикот што ви се допаѓа на списокот Року? Што би додале на јазичните опции? Споделете ги вашите размислувања во коментарите подолу.