Како да добиете повеќе простор на вашиот iPhone или iPad

iPhone-01

Еден од најчестите проблеми со кои се соочуваат корисниците на iPhone е што тие со текот на времето завршуваат да истече на зачувување. Претпријатиените уреди не дозволуваат да го прошират неговиот капацитет преку мемориски картички, така што мора да бидете задоволни со гигамите што ги имаме, или изнајми услуга за складирање на облак како iCloud. Како и да е, има некои работи што е подобро да се запомнат кога ќе започне да истекува просторот, нешто што е многу нормално ако вашиот iPhone или iPad има само 16 или 64 GB. Продолжете со читање ако сте заинтересирани да ги сретнете.

Зачленете се за да добиете најнови технолошки новости во вашето поштенско сандаче. Willе ви испратиме по една е-пошта на ден со резиме на наслови, трикови, споредби, прегледи објавени на нашата веб-страница.

Услуги понудени од Mailchimp

Исчистете ја историјата на Сафари

Дури и ако не верувате во тоа, сè што се консултираме за Safari е зачувано во историјата, намалувајќи го достапниот простор на уредот. Паметниот начин да не поминете многу простор со ова Ова ги отстранува веб-страниците што ги посетивме во изминатите неколку дена или недели (дури и месеци, ако никогаш не сте го направиле тоа). За да го направите ова, треба само да ги внесете Поставките, Сафари и да кликнете на Избриши историја на податоци и податоци.

Запомнете дека историјата, колачињата и другите податоци за пребарување ќе бидат избришани. Исто така, историјата на уредот што е поврзана со вашата сметка на iCloud ќе биде избришана.

Оптимизирајте го просторот за слика

Ако сте еден од оние кои фотографираат без запирање или снимање видеа и ги чуваат сите во меморијата на уредот, не е изненадувачки што брзо истекувате од просторот. iOS ја вклучува опцијата да се чува само во облакот. Така, во терминалот ќе видите само минијатури кои зафаќаат помалку простор. Ако сакате, можете да ја преземете оригиналната фотографија за да ја прикажете некому или да ја испратите преку WhatsApp или социјалните мрежи. За да ја активирате оваа опција, следете ги чекорите подолу.

  • Притиснете Settings и движете се надолу кон делот Фотографии.
  • Откако ќе се најавите, активирајте ја опцијата Оптимизирајте складирање.
  • Кога ви остави малку простор, iOS ќе избрише некои фотографии, но тие и понатаму ќе се појавуваат со пониски резолуции и, како што рековме, можете да ги преземете во оригиналната големина од iCloud кога сакате.

iPhone-02

Отстранете ги апликациите што не ги користите

Јасно е дека ако инсталирате апликација без контрола и не одржувате одредена чистота на вашиот iPhone или iPad, тоа ќе има негативно влијание врз складирањето. Затоа Ве охрабруваме да ги видите апликациите што сте ги инсталирале и дека ги елиминирате оние што повеќе не ги користите. Имајте на ум дека инсталацијата не само што зазема таков простор, туку и сите податоци зачувани на неа.

Многу чуден начин да нарачате iOS да го направи ова автоматски за вас, е со активирање на опцијата Избриши кои не се користат. Можете да го најдете во Поставки, Општо складирање, iPhone или iPad. Оваа опција ќе ги избрише апликациите што не ги користите несвесно кога имате малку простор, иако, да, сепак ќе ја видите иконата за апликација. Ова значи дека можете повторно да ја преземете кога сакате, без да изгубите податоци.

Избришете ги податоците од апликациите што најмалку ги користите

Постојат и спротивни методи. На iOS е можно да се избришат податоците за апликацијата што помалку ги користите. Така, можете да продолжите да ја имате апликацијата кога ви треба, но без тоа бара многу простор. Во Settings, General, iPhone (или iPad) Storage можете да ги видите сите апликации Имате инсталирано и колку е складирано складиштето. Тука ќе знаете колку податоци користи самата апликација и колку е заштеден дополнителен простор.

На пример, на мојот iPhone Апликацијата Snapchat зафаќа 163,6 MB и само во документи и податоци има 50,2 MB. Затоа, ослободувањето на сите помалку користени простори за апликација може да биде многу корисно за добивање дополнителен капацитет веднаш, кога ви треба.

iPhone-03

Не зачувувајте HDR или нормални фотографии, вие избирате

HDR Photography (или High Dynamic Range Imaging) е техника која вклучува обработка на слики за да се покрие најширокиот опсег на нивоа на изложеност од сите агли. Ова се постигнува со мешање на повеќе фотографии од истото место со различни експонати. Резултатот е посложена слика и со поквалитетен од оригиналот. Иако iOS ви дава опција да заштедите две фотографии, нормалната и HDR-фотографијата, можете да заштедите доволно простор ако изберете да не ги зачувате и двете. Тоа е, изберете еден или друг во зависност од тоа што најмногу ви се допаѓа.

Оневозможете ја оваа опција со внесување поставки, камера и оневозможување на Smart HDR или зачувување на нормални фотографии.

Намалете ја резолуцијата на видео

Исто така, многу е важно да уживате повеќе простор на вашиот iPhone или iPad, а тоа е да ја намалите резолуцијата на видео што ја снимате. Имајте на ум дека најновите модели на iPhone веќе ви овозможуваат да снимате видеа со 4k и 60 фрејмови во секунда. Квалитетот е неверојатен, но зачувувањето е многу погодено. За некои професионални видеа ова е многу добро, но нема потреба да се одржува овој квалитет во сите наши видеа. И со преземање на тоа, можете да заштедите до 360MB во минута на снимање.

Внесете Поставки и Камера повторно и кликнете на делот за видео записи. Тука имате неколку опции од кои може да изберете. Ако имате тековен модел на iPhone, можете да снимате 720p HD на 30fps, 1080p HD на 30fps, 1080p HD на 60fps и потоа во 4K на 24, 30 или 60 fps. Избегнувајте 4K во секое време за да не го загрозите достапниот простор.

iPhone-04

Користете услуги за облак како iCloud

Како што рековме на почетокот, ниту iPhone ниту iPad не дозволуваат да се прошири просторот преку мемориски картички, како кај популарната microSD. Со овој начин, не останува ништо друго освен да користите услуги за складирање на облак Како може iCloud?

iCloud нуди 5 GB складирање бесплатно, иако можете да го проширите како сакате по месечна сума. Најпопуларен е изнајмување 50 GB за само 1 евро месечно. Вие исто така имате и две други опции: 200 GB или 2 ТБ секоја за 3 или 10 евра месечно.

Други вести за … iPhone