Како да користите BlackBerry Locker за да ги чувате вашите датотеки и апликации приватни «Android»

Use BlackBerry Locker to Keep Your Files & Apps Private

Сите закани за нашата приватност не доаѓаат од хакери оддалечени илјадници милји. Честопати, само сакаме да ги чуваме нашите податоци безбедни од луѓето околу нас, кои можеби ќе peиркаат на нашиот телефон или ќе побараат од нас да ги откриеме нашите тајни. Тука влегува Блекбери Локер.

Започнувајќи со BlackBerry KEYone, секој паметен телефон BlackBerry произведен од TCL (вклучувајќи го и новиот KEY2) доаѓа со BlackBerry Locker, папка заштитена со лозинка. Интегриран во хардверот, BlackBerry Locker е добро заштитена папка која не само што може да ги направи датотеките заклучени, туку и да ја крие целата апликација. Со ова ниво на заштита може да ги заштити вашите најчувствителни податоци.

Чекор 1: Заштитете ја лозинката за шкафче

Кога за прв пат ќе го отворите Локер, ќе биде побарано да креирате лозинка. Оваа лозинка се користи во вашата шифрирање на Локерот и мора да се чува безбедно (по можност во управувачот со лозинка).

Откако ќе ја внесете вашата лозинка, BlackBerry Locker ќе праша дали сакате да овозможите автентикација на отпечаток, што можете да прифатите со ставање на прстот регистриран на скенерот. Откако ќе заврши, вашиот Локер е обезбеден и ќе биде исполнет со три икони: Фото галерија, лични датотеки и Фокус Фокус (за лична прелистување).

Како да користите BlackBerry Locker за да ги чувате вашите датотеки и апликации приватни

Чекор 2: Заштитете ги и скријте датотеки и апликации

Секоја апликација што е инсталирана на вашиот уред може да се премести во BlackBerry Locker. Откако ќе го отворите Локерот, изберете го копчето за лебдечко дејство кое се наоѓа во долниот десен агол и изберете “Додај апликација”. Изберете ја апликацијата што сакате да ја преместите во Локер, а потоа допрете го ознаката за проверка во горниот десен агол кога ќе завршите. Сега, за да ја користите апликацијата што ја преместивте, прво мора да го отклучите Локаторот.

Локерот исто така може да ја скрие оваа апликација, така што не се наоѓа во други области на вашиот телефон, како што е фиоката за апликации. Со избирање на иконата за менувачот во горниот десен агол на главната страница и изборот на „Скриј приватни апликации“, вашата апликација ќе биде достапна само преку кратенки на тастатура и заклучувач. Затоа, освен ако некој не ја знае кратенката, неовластените корисници нема да знаат ниту за апликацијата. И ако ја знаат кратенката, сепак е заштитена со лозинка.

Датотеки од кој било вид може да се пренесат и на Локер на сличен начин. Користејќи го истото копче за движење на главната страница на главната страница, изберете “Додај датотека”. Appearе се појави нов екран на кој се прикажани вообичаени типови датотеки, вклучувајќи ги „Инсталерот“ (АПК) и „Архива“ (ZIP). Ако датотеката што ја барате е еден од овие типови датотеки, можете да изберете соодветна опција за да откриете список на сите типови датотеки. Како и да е, можете да изберете „Друго“ за пристап до сите не-корени папки за пребарување на која било датотека.

Како да користите BlackBerry Locker за да ги чувате вашите датотеки и апликации приватни

Кога префрлувате датотеки во Локер, тие автоматски се кријат од други области на вашиот мобилен телефон, така што не треба да поминувате низ дополнителни чекори за криење на нив, како што правите со апликацијата.

Чекор 3: Сокриј шкафче (по избор)

Велат дека ги криете апликациите и приватните датотеки во Локер и им го позајмувате мобилниот телефон на вашите важни луѓе, проверете дали е безбеден и звук. Ако веќе се сомнителни и ја видат апликацијата Локер, може да побараат пристап до неа, откривајќи ги сите информации што се обидувате да ги скриете. За среќа, ова може да се избегне со криење на самиот Локер.

Користејќи ја иконата за менувачот во горниот десен агол на главната страница, изберете „Напредни поставки“. Изберете го полето за избор веднаш до “Скриј Локер во фрлачот” за да ја скриеш апликацијата Локер. Со активирање на оваа одлика, Локерот повеќе нема да се појави во фрлачот BlackBerry или во фиоката за апликации. Мора да пребарувате апликација во фиоката за апликации или да користите специјална кратенка за да ја стартувате апликацијата.

Како да користите BlackBerry Locker за да ги чувате вашите датотеки и апликации приватни

Забележете како велам фрлачот на BlackBerry. Оваа одлика не секогаш функционира со апликации на почетниот екран на трети лица, како што е Новиот фрлач. За нив, мора да ги користите вградените можности на фрлачот за да ги скриете и апликациите.

Не пропуштајте: Како да ги скриете апликациите во фрлачот Нова

Чекор 4: Стартувајте го заклучувачот од екранот за заклучување (по избор)

Ако сакате побрз пристап до вашиот Шкафче, изберете ја иконата за менувачот во горниот десен агол на главната страница и изберете “Напредни поставки”. Допрете го полето за избор до “Отворете ја шкафче од екранот за заклучување”.

Откако ќе изберете, од вас ќе биде побарано да го допрете сензорот за отпечатоци со прстот. Овој прст е важен, затоа што ќе биде единствениот прст што можете да го користите за да го стартувате Локер од екранот за заклучување. Препорачувам да не го користите палецот што обично го користите за да го отклучите вашиот телефон, освен ако не сакате секогаш да влезете во Локер. Јас исто така предлагам да не користите друг палец ако често менувате раце за да го држите телефонот.

Наместо тоа, користете друг прст (како што е показалецот) за да можете лесно да одвоите автентикација и случајно да го отворите Локерот по грешка. Мора да регистрирате нов прст ако тој во моментот не е регистриран на вашиот BlackBerry телефон, но можете да го сторите на истата линија.

Како да користите BlackBerry Locker за да ги чувате вашите датотеки и апликации приватни

Чекор 5: Автоматски зачувајте ја сликата во шкафче (по избор)

Една од добрите карактеристики на Локер е можноста да испраќате слики директно до Локер. Поточно, сликата што штотуку ја снимивте. Со отворена апликација на BlackBerry камерата, лесно допрете ја тастатурата. Телефонот ќе снима слики, но ќе зачувува слики директно во Локер. Кога ќе завршите правилно, ќе видите икона за заклучување над замаглената слика што покажува дека ова е заштитена слика.

Како да користите BlackBerry Locker за да ги чувате вашите датотеки и апликации приватни

BlackBerry Locker нуди заштита од највисоко ниво за вашите локални датотеки и апликации. Препознавајќи ги потребите на нивните корисници да ги заштитат своите информации од оние околу нив, BlackBerry дава можност не само да ги заштитат лозинките за нивните податоци, туку и да ги скрие од обичен поглед. Што мислите за BlackBerry Locker? Известете ги во коментарите подолу.

Корица слика и слика од екранот од Jonон Најт /