Како да спречите хакерски напади на вашата веб-страница на WordPress

Како да спречите хакерски напади на вашата веб-страница на WordPress

Како да спречите хакерски напади на вашата веб-страница на WordPress 1

Веб-страниците на WordPress добиваат големо внимание од хакерите и покрај популарната претстава дека хакерите само напаѓаат големи веб-страници. Важно е да преземете превентивни мерки ако водите страница со WordPress.

Тука ќе зборувам за превентивната безбедност на WordPress и зошто е толку важна.

Како да спречите хакерски напади на вашата веб-страница на WordPress 2

Како да спречите хакерски напади на вашата веб-страница на WordPress 2

Зошто превенцијата е толку суштинска во безбедноста на WordPress

Превентивната тактика не изгледа важна додека не се пробие вашата страница на WordPress. Малку е како да се добие автомобилско осигурување. Не размислувате за тоа, освен ако немате несреќа. Значи, ако немате, во неволја сте.

WordPress е повеќе или помалку исти, иако генерално постојат методи што можете да ги користите за да се опоравите од пробие. Сепак, со малку време и напор од ваша страна, можете да ги избегнете сето тоа со преземање на потребните мерки на претпазливост за заштита на вашата веб-страница од повеќето стандардни методи за хакерство. Од суштинско значење е да ја земете предвид популарноста на WordPress, што привлекува големо внимание од хакерите.

Повеќето страници на WordPress се пробиени за оптимизација на пребарувачот (СЕО), напади на ДДоС, дистрибуција на малициозен софтвер и други цели. Не е важно дали вашата страница е голема или мала. Повеќето напади не се насочени директно, затоа фокусирајте се на превентивни мерки.

Топ 5 начини за да спречите напади на вашата веб-страница на WordPress

Заштитата на вашата веб-страница на WordPress од повеќето напади не е толку тешко како што звучи. Користењето барем едно од овие ќе ја зголеми вашата безбедност, но за максимален ефект, треба да ги користите сите.

Овозможете автентикација со два фактори.

Обично можете да се најавите на вашата веб-страница на WordPress користејќи ги само вашите кориснички овластувања (вашето корисничко име и лозинка) без 2FA. Сепак, со овозможување на двофакторна автентикација при инсталирање на додатокот WordPress, можете да додадете дополнителен чекор во процесот на најавување.

Убаво е што се работи за автентикација во два фактори е што ги блокира хакерите да се најавуваат, дури и ако тие некако стекнале вашето корисничко име и лозинка.

Чувајте дневник на активности за следење на активностите на вашата веб-страница на WordPress.

Со водење евиденција за активност на WordPress, можете да ги пратите корисниците на вашата веб-страница и нивната активност.

Исто како ако видите дека некој се обидува да се најавува повеќе пати, тоа е автоматско црвено знаме. Исто така, ќе ви овозможи да чувате јазичиња на промените направени на веб-страницата, како што се инсталирање додатоци, промени во темата или измени на поставките на WordPress без ваше одобрување.

Сепак, ќе треба да инсталирате дневник за активности за да ги искористите овие карактеристики.

Осигурете се дека секој има добри навики за лозинка.

За жал, повеќето луѓе се ужасни кога станува збор за лозинки. Или тие содржат нејасни и предвидливи лозинки („лозинка“, „123456“, итн.) Или повторно ја користат истата лозинка на секоја веб-страница.

Мора да ги едуцирате своите вработени и да примените добри политики за лозинка. На пример, треба да објасните дека лозинката што ја користат на вашата страница на WordPress не треба да се користи на кое било друго место. Исто така, лозинката мора да биде доволно долга и сложена за да издржи автоматски напади на речници.

Ако сè друго не успее, можете да им обезбедите добар менаџер со лозинка.

Скенирајте ги датотеките на веб-страницата на WordPress.

Промените во датотеката WordPress можат да се случат прилично брзо и без никој да забележи. Може да се случи кога ќе испратите слика или медиа датотека или инсталирате, ажурирате или деинсталирате додаток или тема на WordPress, и кога ќе го ажурирате основното WordPress.

Ова е сè нормално. Сепак, некои промени во датотеката можат да бидат проблематични. Со извршување на анализа на интегритетот на датотеки со WordPress, можете лесно да ги видите уредувањата на датотеки направени по грешка или од малициозни трети страни.

Инсталирајте приклучок за заштитен ид.

Огнениот ид е она што ве одделува од опасностите од Интернет. Проверете ги нивните барања за дојдовна врска пред да можат да пристапат на вашата веб-страница на WordPress и да ги блокираат лошите.

Како и со повеќето други совети, ќе мора да инсталирате додаток за додавање огнен ид на вашата страница на WordPress.