Како да ја избришете синџирот на клучеви на Mac

Како да ја избришете синџирот на клучеви на Mac
како да се избрише приврзокот на тастатурата на Mac

Пристап до Keychain е апликација на MacOS уреди што ги чуваат информациите и лозинките на вашата сметка, намалувајќи ја количината на информации што мора да ги запомните и управувате. Меѓутоа, по дифолт, ако ја промените вашата лозинка, синџирот на заклучување на копчето сè уште ќе се сеќава на претходното поминување. Ова може да биде многу фрустрирачки, така што знаењето како да го исчистите вашиот Keychain може да ви помогне.

Придобивки од пристапот до клучеви

Додека стандардните опции за чување лозинка вклучени со прелистувачите ја завршуваат својата работа добро, пристапот до Keychain е повеќе од тоа. Секогаш кога ќе се обидете да пристапите до веб-страница, мрежен сервер, сметка за е-пошта, па дури и други предмети заштитени со лозинка (разни апликации), апликацијата Keychain Access ќе ви даде опција да ја зачувате лозинката. Сите зачувани лозинки ќе бидат зачувани безбедно во рамките на апликацијата.

Пристапот до Keychain безбедно ги чува и презема вашите лозинки, кориснички имиња и други информации. Ова значи дека можете да ги направите лозинките покомплексни, што значи уште поголема безбедност на сметката. Како и да е, ќе треба да запомните одредена мастер-лозинка, а тоа е лозинката за најава за вашиот компјутер. Ако некој стекне пристап до вашиот Mac, тие исто така ќе имаат пристап до Keychain Access.

Пристапот до Keychain, како апликација за Mac, може да се синхронизира со прилагодувачот на iCloud, апликација која ви овозможува да споделувате приврзоци на копчињата на различни уреди. Ова е многу важно ако сакате да пристапите до вашите сметки од други компјутери, во движење. Со iCloud Keychain, пристапот до Keychain е секогаш достапен за вас.

како да се избрише приврзок за клучеви

Зошто да ја избришете клучот на клучеви?

Со таква одлична, корисна, безбедна и добро работена апликација, можеби ќе се прашувате зошто некогаш сакате да ги избришете лозинките и информациите зачувани во неа. Па понекогаш луѓето ги забораваат лозинките. Сигурно ова ви се случило во минатото. Алтернативно, можеби сте претрпеле повреда на безбедноста и сакате да ја смените секоја лозинка што ја имате.

Бришење на вашата приврзок за тастатура значи да се избришат сет на зачувани информации за сметка. Ова често се прави со промена на адреси за е-пошта и целиот процес е многу едноставен и јасен. Луѓето исто така го прават тоа кога го продаваат или подаваат својот Mac.

Сè уште не избришете

Кога менувате лозинка, апликацијата Keychain треба да ве замоли да ја замените старата лозинка со нова. Меѓутоа, ако не, ќе мора да го сторите тоа рачно. Не мора да го избришете целиот список на лозинки во апликацијата Keychain (освен ако не сакате). Не обидувајте се да ја избришете целата поставена информација за Keychain ако автоматски не ажурирате ниту една лозинка.

Прво, треба да се обидете да ја стартувате алатката за поправка на клучот на клучеви. За да го направите ова, одете во папката / Апликации / комунални услуги и стартувајте Keychain од таму. Од лентата со мени, изберете Keychain Access, проследено со Keychain First Aid. Внесете ги потребните информации и кликнете на Поправка и потоа започнете да решавате какви било проблеми. Ако проблемот продолжи, може да размислите да го избришете пристапот до Keychain.

Избришете приврзок за клучеви

Копче за клучеви е шифриран контејнер кој се користи за чување лозинки и имиња на сметки за сервери, апликации, базни станици на „Аеродром“, веб-страници и сл. Копчињата со клучеви може да се користат и за чување доверливи информации, како што се ПИН-а, броеви на кредитни картички и банкарски сметки. Ако сакате да избришете приврзок за клучеви од која било причина, имајте предвид дека откако ќе избришете приврзок за заклучување на копчињата, сите ваши информации ќе бидат избришани. Како и да е, можете да ги повлечете предметите подоцна со сеќавање на лозинката.

За да отстраните приврзок за клучеви, изберете View -> Show Keychains во апликацијата Keychain Access на вашиот Mac.Изберете го синџирот на заклучување на копчето што сакате да го отстраните, одете во Изберете датотека, а потоа кликнете Избриши го Keychain (име на тастатурата). Кога ве праша, кликнете Избриши препораки.

Враќање на предмети од избришаниот приврзок за клучеви

За среќа, можно е да се опорави избришаната приврзок за клучеви. Сите елементи што се зачувани во избришаната тастатура за заклучување на тастатурата можат да се обноват. Всушност, тоа е многу едноставно; пристапувајте во апликацијата Пристап до Keychain, одете во File -> Add Keychain и изберете ја избришаната датотека со клучеви за заклучоци.

Исчистете го пристапот на тастатурата

Ова во суштина значи бришење на ингеренциите за одредена адреса за е-пошта. Сите лозинки за предметната адреса за е-пошта ќе бидат отстранети.

Кликнете на иконата за пребарување центри во горниот десен агол на десктопот на вашиот Mac. Можете исто така да пристапите до Пребарување на центарот на вниманието со притискање на команда + простор на тастатурата. Напишете пристап до Keychain и одберете Keychain Access од списокот со резултати за да ја отворите апликацијата. Во горниот десен агол на прозорецот со апликации, ќе видите полето за пребарување. Внесете ја адресата за е-пошта за која сакате да ги избришете информациите за пристап до прилагодувачот.

Подолу ќе видите список на веб-страници, апликации и други работи за кои сте користеле е-пошта за која станува збор. Избришете ги сите записи што повеќе не ви се потребни.

исчистете го копчето за заклучување на тастатурата на Mac

Организирајте ги вашите лозинки

Со толку многу Интернет услуги да ги запомните вашите лозинки, лесно е работите да завршат неуредни. Ако некогаш одлучите да се префрлите на единствена сметка за е-пошта, се препорачува да ги избришете сите зачувани лозинки од старите сметки за е-пошта со апликацијата Keychain Access. Бидете сигурни да размислите внимателно и да испланирате сè однапред.

Дали некогаш сте ја користеле апликацијата Keychain Access за разлика од типичното известување за Safari? Дали некогаш сте се соочиле со проблеми? Слободно можете да одите во делот за коментари со прашања, совети и искуства.