Како да ја смените дигалката за слушалки на вашиот iPhone

Како да ја смените дигалката за слушалки на вашиот iPhone

Како да ја смените дигалката за слушалки на вашиот iPhone

Нема сомнение дека најдобриот додаток за iPhone, или кој било друг телефон, се слушалките. Обезбедување на појава на приватност и мир меѓу големите гужви, или дури и кога сте сами, слушалките се задолжителни. Без разлика дали сте на пат да работите, да работите надвор во теретана или да уживате во тивка ноќ дома, слушалките сигурно ќе ви донесат непобедливо чувство на релаксација.

Затоа е особено фрустрирачки кога, поради некоја причина, вашиот iPhone престанува да свири аудио, иако сте ги поврзале слушалките со уредот. Додека можете веднаш да го поврзете овој проблем со неисправни слушалки, понекогаш проблемот навистина лежи во приклучокот за слушалки на iPhone. За оние од вас кои не знаете, приклучокот за слушалки е приклучок за вашиот iPhone или кој било уред што е способен за слушалки, кој се користи за приклучување на слушалките.

Ако откриете дека не можете да слушате аудио за време на телефонски повици и додека пребарувате на Интернет, можеби имате проблем со хардверот. За среќа, нема да мора да планирате патување до Apple Store. Барем, не веднаш. Постојат неколку брзи решенија што можете да ги пробате дома за да го надминете проблемот. За почеток и решавање на проблеми што може да се појават со приклучокот за слушалки, следете ги упатствата подолу.

Користете други слушалки

Првите работи, прво, потврдете дека причината поради која не можете да слушате аудио, всушност се должи на приклучокот за слушалки, а не на специфичните слушалки што ги користите моментално. Комплетен метод за тестирање за да се реши ова е да користите различни слушалки на вашиот iPhone.

Ако тие слушалки работат нормално, тоа значи дека вашите стари слушалки биле, всушност, неисправни. Меѓутоа, ако откриете дека проблемот продолжува и покрај користењето на различни слушалки (кои треба да бидете сигурни дека тие работат), продолжете со подолу методите за да се обидете да го поправите приклучокот за слушалки.

Исчистете го приклучокот за слушалки

Како што сите знаеме, приклучокот за слушалки е прилично мал џек. Секогаш постои можност нечистотијата и остатоците да се акумулираат во овој мал сад. Повеќето луѓе ги чуваат своите Ајфони во џебовите, каде што има многу потенцијал за да се пополни леќата во приклучокот за слушалки.

Дури и ако не го чувате телефонот во џеб, малите приклучоци, за жал, делуваат како магнети за нечистотија. Ако голема количина нечистотија се акумулира во приклучокот за слушалки, ова може да предизвика прекин помеѓу поврзувањето со слушалките. За да исчистите нечистотија и остатоци од приклучокот за слушалки, следете ги упатствата подолу,

1. Користејќи фенерче или друг уред што емитира светлина, погледнете во приклучокот за слушалки за да потврдите дали е полн со нечистотија или остатоци.

2. Ако забележите добра количина нечистотија или остатоци, фрлајте во приклучокот за слушалки или користете компресиран воздух за да пукате во отворот. Ова треба да може да отстрани секаков прав или нечистотија од приклучокот за слушалки.

3. Ако откриете дека нечистотијата не е отстранета и покрај вашите најдобри напори, побарајте памук.

4. Користејќи многу мала количина на алкохол за триење, малку намачкајте го памукот.

5. Вметнете го памучниот брис во приклучокот за слушалки и нежно преместете го.

Откако ќе го исчистите приклучокот за слушалки, проверете дали проблемот е решен. Ако не сте поминале на следниот метод.

Рестартирајте го вашиот iPhone

Иако ова може да звучи чудно, точно е дека проблемот со приклучокот за слушалки може да биде проблем со софтверот. Поради оваа причина, најдобро е да се обидете да видите дали рестартирањето на уредот ќе го реши проблемот. Ова ќе ја ажурира меморијата на вашиот iPhone, без да избришете некој од вашите податоци. За да го рестартирате вашиот iPhone, следете ги упатствата подолу,

1. Држете го Горниот дел или Страна закопчај се Лизгајте за да се исклучи се појавува лизгачот. Белешка: Ако имате iPhone X, притиснете и задржете го Страна и исто така Волумен закопчај се Лизгајте за да се исклучи се појавува лизгачот.

2. Лизгајте го лизгачот надесно.

3. Дајте му на вашиот iPhone неколку секунди за да го исклучите целосно.

4. Сега вклучете го вашиот уред со притискање и задржување Горниот дел или Страна закопчај се Лого на Apple се појавува Белешка: Ако имате iPhone X, притиснете и задржете го Страна закопчај се Лого на Apple се појавува

Откако ќе се рестартира вашиот уред, вметнете ги слушалките во приклучокот за слушалки и проверете дали проблемот е решен. Имајте на ум овој метод за идна референца секогаш кога вашиот iPhone или кој било уред ќе доживее каков било проблем.

Спротивно на популарното верување, во повеќето случаи исклучување и повторно вклучување на уредот работи. Меѓутоа, ако тоа не го реши вашето прашање, продолжете да го прочитате написот и обидете се со следниот метод.

Двојно проверете го вашиот излез на AirPlay

Причината поради која не можете да го слушнете звукот во слушалките може да биде затоа што аудиото се пренесува на друго место. Општо, вашиот iPhone може автоматски да препознае кога се поврзани слушалките, и затоа може да го пренесува аудиото до слушалките.

Сепак, случаи се пријавени кога и покрај тоа што слушалките се вклучени, iPhone пренесува аудио на звучник компатибилен со AirPlay или AirPods или на некое друго место. За да бидете сигурни дека тоа не ви се случува, следете ги упатствата подолу,

1. Повлечете нагоре од дното на вашиот iPhone екран за да го отворите Контролен центар. Белешка: Ако имате нов модел на iPhone, можеби ќе треба да одвлечете надолу од горниот десен агол на екранот.

2. Притискајте силно на контролите за репродукција на музика кон горниот десен дел од Контролен центар.

3. Допрете го Воздушна игра икона од горе десно за да ги видите сите достапни извори на излез.

4. Допрете Слушалки.

5. Затвори Контролен центар.

Сега сте ги смениле поставките на вашиот iPhone за да ги испорачате сите аудио на слушалките. Играјте наоколу за да видите дали ова го реши вашиот проблем.

Проверете го излезот на Bluetooth

Ако неодамна сте го поврзале вашиот iPhone со уред со Bluetooth, како што е звучникот, вашиот аудио звук сè уште може да се пренесува на тој уред. Ова е слично на дилемата во претходниот метод. За да бидете сигурни дека вашиот аудио излез не е испратен до уред со Bluetooth, следете ги упатствата подолу,

1. Повлечете нагоре од дното на вашиот iPhone екран за да го отворите Контролен центар. Забелешка: Ако имате понов модел на iPhone, можеби ќе треба да одвлечете надолу од горниот десен агол на екранот.

2. Допрете го Bluetooth икона за оневозможување Bluetooth. Иконата веројатно ќе биде веднаш до иконата Wi-Fi. Иконата повеќе не треба да се вклучува кога е оневозможена.

Сега кога сте оневозможиле Bluetooth, вклучете ги слушалките, пуштете аудио-датотеки и проверете дали е решен проблемот.

Последен ресурс

Ако пробавте секој од горенаведените методи и откриете дека сè уште не можете да слушате аудио преку слушалките, иако слушалките навистина работат, ова е знак дека на приклучокот за слушалки ви е потребна професионална поправка.

Ова не е задача со која треба да се справувате бидејќи може дополнително да го оштети вашиот iPhone. Ако вашата гаранција за вашиот iPhone сè уште не истече, дефинитивно треба да го оставите уредот сам и да не губите време да играте заедно со него.

Со тоа ќе ја поништите вашата гаранција. Понесете го вашиот уред во најблиската продавница на Apple, каде што по инспекцијата ќе бидете информирани за какви поправки се неопходни. Ако вашата гаранција сè уште е во сила, вашите трошоци за поправка, најверојатно, ќе бидат покриени од Apple, а наскоро ќе имате и работен приклучок за слушалки, што уште еднаш ќе ви овозможи да вежбате во теретана или да патувате наутро.