Како Епл го смени Сири по контроверзната аудио-снимка

Bagaimana Apple mengubah Siri setelah kontroversi rekaman audio

„Епл“ издаде службено извинување за ангажирање на човечки изведувачи за слушање на аудио снимки на корисниците кои разговараат со Сири.

Компанијата соопшти дека изведувачот имал за цел да го подобри корисничкото искуство со своите дигитални асистенти. Сепак, сега медиумите ја открија оваа практика, предизвикувајќи загриженост за приватноста кај корисниците ширум светот, „Епл“ признава дека не живее според „високите идеали“. Сепак, постапките зборуваат погласно од зборовите, нели?

Значи, во овој случај, Епл направи некои измени во политиката за приватност на Сири.

Како Епл го смени Сири по контроверзноста на аудио записот 1

Зошто се извинува „Епл“?

Епл неодамна беше фатен со употреба на човечки изведувач за прегледување на снимките од Сири – нешто што никогаш не беше експлицитно експлицитно за клиентите. Гардијан соопшти дека изведувачот имал пристап до звучни клипови, кои често биле снимени заради случајниот активист на Сири. Работниците, наводно, слушаат до 1.000 снимки на ден, а многу од клиповите се доволно долго за да слушаат лични информации.

  • Изведувачи на Apple секој ден слушаат 1.000 сириски записи

„Епл“ го нарече овој процес „проценка на барањата на Сири од страна на луѓето“. Запомнете Гугл, Амазон, Фејсбук и Мајкрософт исто така неодамна беа фатени со употреба на човечки изведувачи за прегледување на снимките од нивните асистенти, апликации и услуги.

Како се смени политиката за приватност на Сири?

„Епл“ соопшти дека сега планира да ја промени политиката за приватност на Сири. Еве како:

  1. Стандардно, Apple нема повеќе да складира аудио снимки од сириските интеракции. Continueе продолжат да користат записници создадени од компјутери.
  2. Корисниците ќе можат да се вклучат во функцијата што му овозможува на Siri да „научи од“ аудио-примероците од барањата на корисниците. „Епл“ се надева дека луѓето ќе дојдат заедно, знаејќи дека „ги почитува нивните податоци и има силни контроли за приватноста“. Корисниците исто така можат да се откажат во секое време.
  3. Само на вработените во „Епл“ ќе им биде дозволено да слушаат аудио примероци од сириските интеракции. Затоа, Apple веќе не користи човечки изведувач и рече дека неговиот тим ќе „работи на бришење снимки што биле поставени како случајни предизвикувачи на Сири“.

Претходно, „Епл“ не објасни кој или што слушал снимките на Сири. Исто така, ќе чува записи до шест месеци, по што ќе ги избрише идентификациските информации и ќе ги чува две години или повеќе. Сега, „Епл“ повеќе нема да складира аудио снимки од „Сири“, освен ако корисникот не учествува, и само во тој случај, само вработените во „Епл“ ќе имаат пристап (не изведувач).

Компанијата, исто така, ќе се обиде да ги избрише случајните снимки од активирањето.

  • Чекор по чекор водич за тоа како да ги избришете снимките од Siri

Кога се случи оваа промена?

Епл престана да го рангира Сири. Тој планира да продолжи и оваа есен – откако ќе се започне со новите правила за приватност и софтвер за корисниците.