Како таб? Ставете ги јазичињата на јазичињата со новата карактеристика на иркање на новиот Chrome на „Android“

Like Tabs? Put a Tab in Your Tab with Chrome's New Sneak Peek Feature on Android

Ако сте виделе одлики на Apple Peek и Pop во Сафари и кажете „Го сакам тоа“, Гугл донекаде достави. Новата скриена карактеристика Хром носи функционалност слична на Андроид и покрај тоа што нема 3Д допир, и иако е малку преголем и не толку полиран како што е, ја олеснува веб-навигацијата.

Новата функција „Sneak Peek“ на Chrome го прави токму онака како што сугерира името: ви овозможува брзо да гледате врски без да се обврзувате да отворите јазичиња. Особено кога истражувате тема, „Sneak Peek“ може да ви заштеди време што обично се троши на врски што ги немаат потребните информации. За разлика од табулациите како што може лесно да преплават кој било мобилен прелистувач, со „Sneak Peek“, можете да „погледнете“ на врската, да ги видите информациите и да ги затворите за неколку секунди.

Чекор 1: Инсталирајте го Chrome Beta

Во времето на ова пишување, Sneak Peek полека стартува во Chrome за Android. Во моментов, таа е достапна само во Chrome Beta или Chrome Canary, две пред стабилни верзии на популарни прелистувачи. Chrome Beta е многу постабилен, така што ако веќе немате една од овие верзии, треба да ја инсталирате оваа верзија за да го пробате Sneak Peek.

Како таб?  Ставете ги јазичињата во картичките со карактеристика на Новата прикривка на Chrome на Android на Android

Чекор 2: Активирајте ја Sneak Peek

Следно, отворете го Chrome Canary или Chrome Beta и напишете го следново во лентата со адреси, а потоа притиснете “Go” или внесете.

chrome://flags

Тука, ќе имате пристап до менито за скриени поставки на Chrome. Ова мени е дом на голем број експериментални карактеристики, вклучувајќи го и „Sneak Peek“. Во тековната кутија лоцирана во горниот лев агол, внесете “Sneak Peek”. Ова ќе даде еден резултат, насловен како „ефектен таб во панелот за преклопување“. Изберете го паѓачкото мени подолу и изберете “Овозможено”.

Опаѓачкото мени сега треба да има сина позадина, а на дното на вашиот екран ќе се појави празно место со копчето “Стартувај сега”. Изберете го ова копче за да го рестартирате прелистувачот и да ја активирате функцијата.

Како таб?  Ставете ги јазичињата во картичките со карактеристика на Новата прикривка на Chrome на Android на Android
Како таб?  Ставете ги јазичињата во картичките со карактеристика на Новата прикривка на Chrome на Android на Android

Чекор 3: Обидете се со карактеристиките

Сега сте подготвени да ја пробате „Sneak Peek“. Долго притиснете ја секоја врска во прелистувачот и заедно со вообичаените опции, ќе видите нова со наслов „Snooping“. Изборот на „Sneak Peek“ ќе отвори врска во преклопот долж дното на страницата. Може да кренете за да го направите овој преклоп да зафаќа 80% од вашиот екран, каде што може да комуницирате со веб-страниците нормално. Ова вклучува избор на врски на нови веб-страници. Кога ќе завршите со прегледување на страницата, можете да движете надолу за да го затворите преклопот или да изберете „X“ во горниот десен агол.

Како таб?  Ставете ги јазичињата во картичките со карактеристика на Новата прикривка на Chrome на Android на Android

Слика од Jonон Најт /

Ако првото нешто што мислите дека е „ова е слично на карактеристиките Peek and Pop Safari“, нема да бидете сами. На некој начин, ова е лесна верзија која носи некакво решение бидејќи повеќето уреди со Android немаат технологија 3D Touch. Но, ако сме искрени, имплементацијата е страшна во однос на Apple – барем во оваа рана фаза.

Првиот проблем тука е како треба да изберете опција од контекстното мени по долго притискање на врската. Со Safari, можете едноставно да ја допрете врската лесно до лесно за да отворите слична страница за преглед, а потоа притиснете малку потешко за да ја отворите врската во прелистувачот. Кој го предизвикува следниот проблем.

Една од најголемите разлики е неможноста да ја преместите страницата што се појавува на ново јазиче или да отворите врска во целиот прелистувач, ако одлучите дека ви се допаѓа тоа што го гледате. Ако навистина сакате да ја посетите веб-страницата, мора да го затворите преклопот, а потоа повторно допрете ја врската (или долго притиснете и изберете “Отвори во ново јазиче”).

Друго ограничување е неможноста да се движите по преклопите. Не постои начин да се вратите назад или напред во преклоп. Ако ја изберете задната стрелка на лентата за навигација, таа ќе го избрише преклопот. Под сегашни услови, тешко е да се види зошто избравте „Sneak Peak“ од почетното мени за контекст наместо „Отворете во ново јазиче“.

Иако оваа одлика има ограничувања, тој посочува некои вети Наместо да отворате врски што не го бараат тоа, можете да „погледнете“ со користење на прекривки и да одлучите дали сакате да пребарувате. И бидејќи повеќето прелистувачи Android се базираат на Chromium, постои можност други прелистувачи како Brave да ја добијат оваа одлика во иднина.

Корица слика и слика од екранот од Jonон Најт /