Како функционира итна функција од текст до говор на …

Cómo funciona la función de texto a voz de emergencia de Google en los teléfonos Pixel 1

Како функционира функцијата за итен говор за итни случаи на Google на телефоните Pixel 1

Гугл им нуди на корисниците на телефон Pixel уште една нова и ексклузивна карактеристика, но оваа е корисна само за време на вонредни состојби.

Гугл спроведува итна функција за текст во говор за итни случаи за Телефонската апликација на секој уред со Пиксел. Тоа е систем со еден допир за брзо испраќање на информации за вашата локација до лекарите, пожарникарите или полицијата, без да кажам или напишете ниту една реченица. Дали така функционира.

Како функцијата за итен говор за итни случаи на Google работи на телефоните Pixel 2

Како функционира функцијата текст-до-говор на Google

Гугл рече дека нејзината улога е најдобра за луѓето кои не можат вербално да комуницираат со операторот за итни повици, поради инвалидитет, повреда или опасна состојба. Во тие случаи, можете да бирате за помош и сè уште да насочите што ви треба и каде.

  1. Започнете со телефонски итен повик со апликацијата Телефон.
  2. Потоа, ќе видите три нови копчиња: Медицина, пожар или полиција.
  3. Допрете еден за да ја активирате функцијата текст на говор на Google.

Телефонската апликација на вашиот Pixel уред ќе прочита порака до операторот што: ве известува дека користите автоматска услуга; опишете каква помош ви треба; и ја детализира вашата моментална локација (вклучувајќи ја и вашата адреса, доколку е достапна, како и код Плус).

Што е плус код?

Кодот Плус е како кратка улична адреса, но за луѓе кои немаат улично име и број, дозволувајќи им да добиваат итни услуги. Па ајде да речеме дека сте во шумата и да повикате за помош, вашиот плус код ќе им овозможи на испитаниците да знаат точно каде сте.

Како функционира функцијата за итен говор за итни случаи на Google на телефоните Pixel 3

Кои уреди можат да ја користат оваа одлика?

Сите уреди на Pixel со апликацијата Телефон, од оригиналните телефони на Pixel до новиот Pixel 3A, можат да ја користат оваа одлика.

Каде е достапна оваа одлика?

Функцијата за итен говор за итни случаи на Google ќе биде пренесена до телефоните Pixel во САД во наредните месеци. Сепак, Гугл исто така рече дека „одредени Android уреди“ ќе го добијат истото. Ние едноставно не знаеме кога или какви уреди. Затоа, бидете порачани.