Како ја изберете апликацијата за паричник Bitcoin?

Bitcoin, најпопуларната cryptocurrency, најде значителна употреба во онлајн светот во текот на изминатата деценија. Многу индустрии го прифатија како средство за плаќање. Во моментов повеќе од 120 продавници ширум светот Ја прифатив дигиталната валута Биткоин и многу други се очекува да следат во наредните години.

И покрај зголемената популарност меѓу компаниите, луѓето сè уште се борат да разберат како работи Bitcoin. Еден од предизвиците со кои корисниците честопати се соочуваат е изборот на најдобра апликација за паричник Bitcoin, особено кога има разни видови крипто-паричници кои веќе направија рунда на пазарот. Изборот на свој е најважен затоа што ќе ја олесни вашата трансакција.

Но, зошто толку многу корисници се борат да ја изберат вистинската апликација за паричник Bitcoin? Прочитајте понатаму за да откриете сè што треба да знаете за чанти и како да изберете што одговара на вашите потреби.

Што е паричник на Биткоин?

Bitcoin Wallet е кој било софтвер што може безбедно да го чува биткоинот. Тие комуницираат со Red Bitcoin и им овозможуваат на корисниците да испраќаат или примаат Bitcoin. Се подразбира дека не можете да правите трансакции со Bitcoin без паричник на Bitcoin.

Во основа, таа се состои од приватни и јавни клучеви.

Дали е тоа приватен клуч?

Приватниот клуч е таен код што ја потврдува вашата сопственост на адресата на паричникот и вкупната количина на биткоин зачувана во неа. Ова служи како предуслов за генерирање на вашиот јавен клуч.

Што е јавен клуч?

Јавниот клуч доаѓа од приватниот клуч и им овозможува на корисниците да прифаќаат биткоин на која било адреса на паричник поврзан со него. На кратко, ова е кодот што го испраќате секогаш кога сакате да добивате биткоин од други корисници.

Од безбедносни причини, јавниот клуч е дизајниран да се менува за секоја трансакција Bitcoin што сакате да ја направите. Тоа значи дека адресата на паричникот што се користи за трансакцијата мора да биде различна од онаа што се користи за следната трансакција. Сепак, сè мора да се рефлектира на истата адреса на паричникот

Што е резервен клуч?

Како што сугерира името, резервниот клуч е серија 1224 зборови тие ви даваат во моментот на регистрација на вашиот паричник. Тие доаѓаат од вашиот приватен клуч и можат да се користат за да добиете пристап до вашиот паричник ако го инсталирате на друг уред, на пример.

Што е резервен клуч?

Компромитирање или губење на вашиот приватен клуч значи да ја изгубите сопственоста на износот на биткоин прикачен на адресата на паричникот.

Тип на паричник на биткоин

Ако сакате да тргувате или да го конвертирате Bitcoin во фиат-валута, мора да се регистрирате за онлајн крипто-размена. Откако ќе отворите сметка со размената, таа автоматски ќе ви ја даде адресата на паричникот.

Сепак, од безбедносни причини, овој вид крипто-паричник не е безбедно место за чување на вашиот биткоин затоа што Exchange има пристап до вашиот приватен клуч и нема одредби за резервни клучеви.

Исто така, по успешно пробивање, крадецот лесно може да пристапи до вашата сметка и да ги украде вашите средства засекогаш. Затоа, одржувањето на вашиот биткоин на која било размена не е сигурна опција, затоа треба да се префрлите на друга форма на паричникот на Биткоин за кој разговаравме подолу.

1. Паричник за работна површина

Како што се подразбира името, паричниците на десктопот се преземаат и инсталираат на компјутери и лаптопи, при што приватниот клуч е зачуван на вашиот хард диск.

Иако тие обезбедуваат поголема сигурност од размена на паричник бидејќи ниту една трета страна нема пристап до нивните приватни клучеви, тие сепак се ранливи на напади преку малициозен софтвер и тројанци. кога сте поврзани на Интернет.

2. Онлајн паричник

Постојат различни типови крипто-паричници кои работат на cloud технологија и ги контролираат трети страни. Сепак, тие можат да бидат многу удобни, со оглед на фактот дека можете да пристапите до нив од прелистувач уред што е поврзан на Интернет.

Сепак, малите грешки, како што се напади врз вашиот провајдер на облак, лесно можат да доведат до губење на вашиот биткоин.

3. Паричник за мобилни телефони

Мобилниот паричник ви овозможува да управувате со вашиот паричник Bitcoin апликација на вашиот паметен телефон. Како такви, сите ваши детали и приватните клучеви се чуваат на вашиот мобилен хард диск.

Оваа форма на паричникот на Bitcoin е идеална за корисници кои користат Bitcoin за дневни трансакции, како што се плаќање за стоки и услуги. Сепак, мобилните паричници се исто така подложни на хакерство и кражба затоа што тие исто така се потпираат на Интернет, како и на десктоп и на интернет паричници.

4. Хардвер паричник

Хардверски паричник е најбезбеден вид паричник. Тие им овозможуваат на корисниците да ги чуваат приватните клучеви надвор од мрежата, користејќи уреди како што се USB. Хардверски паричник вклучува едноставна постапка за поврзување и испорака при обидот за трансфер на биткоин.

изберете паричник на Биткоин:

Што треба да се земе предвид при изборот на паричникот на Bitcoin?

За нас е многу важно да ја знаеме разликата помеѓу мобилните и десктоп крипто-паричниците бидејќи само тогаш можеме да донесеме правилна одлука. Еве неколку фактори што треба да ги земете предвид при изборот на паричникот на Bitcoin:

1. Репутација на компанијата

Репутацијата на компанијата е важна точка за запомнување при изборот на вашиот паричник Bitcoin како апликација за паричник Blockchain. Многу компании кои нудат услуги за паричник Bitcoin се удвоија и се користат со пари на корисници, никогаш повеќе не слушнале. Затоа, важно е да се осигурате дека компанијата што ви обезбедува паричник Bitcoin е сигурна и основана.

2. Безбедносни карактеристики

Безбедносните проблеми се една од главните причини зошто се развивале разни видови паричници од самиот почеток. Треба да проверите кај вашиот добавувач на паричник за да видите дали се неопходни безбедносни карактеристики како што се автентикација во два фактори и биометриска автентикација кои се достапни за да се зачува вашиот паричник безбеден.

3. Функција за резервна копија

Мора да се воспостават соодветни механизми за заштита или зачувување на дигитални средства во случај на оштетување.

4. Некои поддршка за складирање на cryptocurrency

Во моментов, има повеќе од 2.000 криптоцентрали на пазарот. Операторите продолжуваат да разменуваат Bitcoin и други криптовали едни со други. Вашиот паричник мора да биде во можност да го смести складирањето на некои cryptocurrency, ако планирате да станете трговец со полно работно време.

5. Компатибилност на платформата

Вашиот паричник исто така мора да биде лесно компатибилен со разни програми. Ова е корисно ако се префрлате помеѓу оперативните системи, на пример кога ќе одлучите да започнете да користите iOS на Windows. Мора да изберете апликација за паричник Bitcoin што може да работи на сите уреди. Ова ќе му овозможи на вашиот паричник непречено да работи на разни платформи.

Некои други фактори што треба да се земат предвид вклучуваат:

  • Способност за ракување со повеќе адреси на Bitcoin во ист паричник
  • Функција за скенирање на код QR
  • Услуга за клиенти, доколку се појави грешка.
  • Заклучок

    Поради зголемените придобивки од апликацијата за мобилни паричници засновани на Bitcoin, усвојувањето на Bitcoin како систем на плаќање е во пораст. Но, сè уште има многу предизвици со кои обичните корисници се соочуваат секој ден.

    Повеќето луѓе имаат тенденција да ја ставаат својата доверба во паричникот обезбеден од нивната онлајн размена. Со текот на времето, ова се покажало дека не е паметен потег, бидејќи размените се секогаш ранливи на напади, што веројатно може да доведе до губење на приватен клуч.

    Другите формати на паричник, како што се десктоп компјутерите, мобилните уреди и хардверот, се покажаа како побезбедни и попогодни начини за чување на биткоин. Сепак, изборот на соодветен паричник на Bitcoin бара истражување и добро разбирање за тоа што да барате. Со текот на времето, фактори како што се безбедноста, вградените карактеристики и угледот на компанијата играа улога во начинот на кој корисниците го избираат својот паричник на Биткоин.