Календар на Google: Што стои зад измамата на Iphone X

Календар на Google: Што стои зад измамата на Iphone X

Неколку недели, некои корисници на Android уреди добиваат светкави потсетници Календар на Google. Тие ги потсетија дека тие го освоија Iphone X и дека можат да продолжат да го повлекуваат мобилниот телефон со тоа што први пристапуваа до линкот до известувањето споделено со нив. Дефинитивно измама, но „лесна“.

Компанијата за компјутерска безбедност ЕСЕТ ја презема контролата врз ситуацијата, анализира сомнителни пораки, за да се утврди видот на опасност со која се соочуваат корисниците. За сите олеснување, Ова не е фишинг (техники за кражба на лични и банкарски податоци)) како некои медиуми се осмелуваат да дадат погрешни информации. Ова е вулгарна техника на вулканизација, СПАМ.

Календар на Google

Измамни настани кои предизвикуваат загриженост (кредит: Movilzona.es)

Целта на измамата на Iphone X е да генерира сообраќај за веб-страници посветен на содржините за возрасни, т.е., тројно ХХХ. Од врската не е откриено преземање на малициозен софтвер или вирус, според безбедносната компанија.

Значи, оние што го добија ова впечатливо известување на Календарот на Гугл, можат да дишат воздишка. Вашиот компјутер не е заразен, иако предупредувањето се повторува од време на време. Вашите лични информации исто така не се изложени на ризик.

Што да направите со измама што кружи на Календарот на Google

Оваа измама е вирусна; циркулираат низ целиот свет и на неколку јазици. Докажано е безопасно, но не го елиминира мешањето. За среќа за сите, ЕСЕТ сподели начин да се спречи календарот на Google да продолжи да дозволува измама на Iphone X да стави крај на нашето трпение.

Чекорите што треба да се следат не содржат компликации. Сè е направено од делот за поставки на Календарот на Google. Со кликнување на менувачот што се појавува на левата страна над, можете да пристапите до поставките. Кога ќе го внесете, мора да го отворите делот “Општо” за да го модифицирате поставки за настани

Календар на Google: Што стои зад измамата на Iphone X 1

Тука може да забележите дека, до стандард (стандардно), опцијата за автоматско додавање на покани се појавува со “да”. Ова е она што мора да го смениме за да не продолжиме да гледаме досадни предупредувања од Iphone X. Вредноста што треба да се избере е тука „Не, покажи само покана на која си одговорил“. Ова е трета и последна опција.

Откако ќе ги извршите овие едноставни и брзи чекори, ќе престанете да примате измамени известувања. Исто така и други известувања во иднина кои ја имитираат динамиката на оваа измама за генерирање сообраќај за веб-страницата или собирање лични информации (Фишинг) Секако Ако вашиот календар на Google не ви понуди да пропаѓате за измамите на Iphone X, следете ги чекорите за да избегнете досадни нотификации.

Дополнителна опција е да го пријавите како СПАМ. За ова, мора да го започнете календарот на Google на компјутер и да кликнете двапати на известувањето. Во «Повеќе опции» ќе најдете функција да ги пријавите настаните како СПАМ.

Да се ​​земат предвид

Имаме тенденција да го повториме со тој предлог, но овој вид на предупредување не е непријатност ако е превенција. Советот е НИКОГАШ да немате пристап до врската што нуди пораки / известувања кои се појавуваат од никаде на вашиот мобилен телефон или компјутер. Модалитетите на Фишинг не се застарени за компјутерски криминалци.

Внесете Јас сум техно Може да најдете неколку извештаи за измама што кружат низ мрежата и како да инсталирате сопирачки за да избегнете да добивате предупредувања. Останете информирани со нас.

Вие исто така може да ве интересира:

Коментар