Квартални бројки: iPhone 11 за Apple е огромен успех

Quartalszahlen: Das iPhone 11 ist für Apple ein Riesenerfolg

Во традиционално силниот прв квартал од оваа година Apple претстави најголема продажба и профит во историјата на компанијата. IPhone 11 и iPhone 11 Pro (тестирање), услуги и уреди за носење се пред се одговорни за ова. Во наредниот квартал Епл размислува за внимателна прогноза на коронавирус.

Приходот на „Епл“ во првиот финансиски квартал од 2020 година што заврши беше 91,82 милијарди американски долари (83,44 милијарди евра), што е за 8,9 отсто повеќе во однос на претходната година. Ова е нов рекорд во продажбата во историјата на компанијата, последен што забележа рекорд од 88,29 милијарди американски долари во првиот квартал на 2018 година. Компанијата исто така објави нов рекорд за приход, кој на 22,24 милијарди долари е за 11,4 проценти поголем во однос на претходната година. Бруто маржата на „Епл“ е висока на 38,35 проценти и е во согласност со очекувањата.

Вирусот на корона има ограничувања

Се очекува за продажба на Apple во вториот квартал од 63 милијарди на 67 милијарди долари. Оваа проценка е многу непрецизна затоа што Apple во моментов не е во состојба да ги процени ефектите од вирусот на корона. Епл- Според извршниот директор Тим Кук, вирусот имал огромно влијание врз бизнисот на „Епл“ во Кина, вклучувајќи ги и новите регулативи за патувања, намалувањето на часовите во продавниците и привремено затворање на „Епл магазин“. Некои добавувачи од регионот Вухан не успеаја. Комплетите за нега се администрираат на вработените во Кина.

Успехот на Apple во првиот квартал, меѓу другото, може да му се припише на семејството iPhone 11, иако овој пат не е можно да се победи рекордот на продажба од првиот квартал во 2018 година со паметен телефон. Со продажбата на iPhone на Apple од околу 56 милијарди американски долари во првиот квартал од 2020 година, според Тим Кук, iPhone 11 (не вклучувајќи Pro) е најпродаван секоја недела во последниот квартал на Apple-Smartphone.

Целни 600 милиони клиенти

Услугата е втор најсилен бизнис зад iPhone Apple. Продажбата од 12,72 милијарди американски долари беше скок од скоро 17 проценти во однос на претходната година. Со најразлични услуги, вклучително и Apple Music, Apple Arcade или новиот Apple TV + планира да достигне 600 милиони клиенти до крајот на оваа година.

Производите за облека, производи за домаќинства и додатоци се рангирани на третото место, пред Мек и iPad, со продажба од 10,01 милијарди долари. И овде, скокот од 37 проценти во однос на претходната година беше голем. Особено малку постарата Apple Watch Series 3 е многу популарна, велат од компанијата.

Мек и iPad се намалија

Сепак, со Mac и Apple iPad, исто така, постојат два сегмента кои се послаби од претходната година. Мек има продажба од 7,16 долари, не 7,42 милијарди долари, а продажбата на iPad падна од 6,73 долари на 6 милијарди долари.

Во конференцискиот повик беа избегнати прашања во врска со претстојните производи, особено оние поврзани со iPhone 12 со поддршка од 5G што се очекува во септември. На глобално ниво, лансирањето на 5G е сè уште во почетна фаза.