Кинеските брендови се здобиваат со удел на пазарот во Југоисточна Азија и покрај стравувањата од Huawei

oppo logo

Кинескиот бренд за паметни телефони се здоби со значителен удел на пазарот на глобално ниво, благодарение на растот на производителите на паметни телефони со седиште во Кина на пазарот во Југоисточна Азија.

На пример, популарноста на кинеските брендови се зголеми во Виетнам од последните неколку години, што бележи голема промена од минатото доминација на брендовите како што се Samsung и Samsung. јаболко

Кинеските паметни телефони со седиште во Кина имаат стекнато повеќе од две третини од пазарниот удел на двата најголеми пазари на смартфони во светот – Кина и Индија. Сега, трите водечки брендови – Oppo, Xiaomi и Vivo се префрлија на пазарот во Југоисточна Азија.

Комбинирано, тие собрале 62% од вкупните 30,7 милиони пратки на телефони во регионот во вториот квартал, што е за 50% повеќе во истиот квартал минатата година, според белешките овој месец од агенцијата за истражување на индустријата Канали.

Јужнокорејскиот гигант Самсунг и натаму останува лидер на пазарот со раст од 5 проценти во регионот. Кипските брендови на Oppo, Виво и Ксиаоми имаат освоено втора, трета и четврта позиција. За ова време, Oppo забележа раст од 49 проценти во најголемиот тримесечен период.

Realme, компанија поддржана од Oppo, бележи извонреден раст на индискиот пазар и неодамна влезе во Југоисточна Азија за прв пат со пратки од 1,6 милиони паметни телефони и 5,2% удел на пазарот.

Кинеските брендови со дебел џеб усвоија стратегии за агресивни маркетинг тактики и понудија иновативни телефони по привлечни цени. Овие компании вработуваат локални познати личности за агресивно да ги промовираат своите уреди. И оваа стратегија се покажа успешна.

Иако има загриженост за Huawei, водечката кинеска компанија за паметни телефони во врска со безбедносните проблеми и близина на компанијата до кинеската влада, таа нема никакво влијание врз другите брендови.

Западните земји имаат загриженост во врска со смарт телефонските компании во Кина и затоа многу брендови не се присутни во регионот, но не толку во Југоисточна Азија. Популарноста на кинеските брендови продолжува да се зголемува и покрај тоа што нивниот водечки бренд Huawei е на црната листа од Соединетите држави.

(Извор)

Следно: Redmi Note 8 Pro со 64-мегапикселна три камера беше лансиран во Кина на 29 август