Колку информации продолжува да добива Фејсбук за вас и што прави тоа со податоците?

Berapa banyak informasi yang didapat Facebook terus tentang Anda dan apa fungsinya dengan data?

Ова е гигант за социјални медиуми кој знае повеќе за вас отколку вашата мајка и lубовница.

Но, дали треба да дозволиме Фејсбук удобно да дознае толку многу за нашите животи?

  Фејсбук заработува пари со рекламирање, што му овозможува да нуди бесплатни услуги

1

Фејсбук заработува пари со рекламирање, што му овозможува да нуди бесплатни услугиКредит: Ројтерс

Сакаме да знаеме што се случува ако ви е здодевно Фејсбук и одлучите да ја затворите вашата сметка.

Каде ги нема сите информации?

Од Фејсбук велат дека кога ќе ги избришете информациите, како фотографии или коментари од вашата сметка, ќе бидат избришани и од нивните сервери.

Може да побарате и копија на податоците што ги чува Фејсбук прашувајќи од страницата на Фејсбук, испраќајќи им е-пошта или да им испратите писмо.

Сепак, слушнавме друга приказна од активист за приватност, кој донесе два случаи на Фејсбук.

Макс Шремс, австриски адвокат за приватност, кој ја води веб-страницата „Европа против Фејсбук“, бара свои лични податоци и тврди дека некои сè уште имаат Фејсбук Сервер, иако треба да исчезнат.

Тој рече: „Добив копија на некои од моите податоци на нивниот сервер. Триста од 1.200 страници се податоци што претходно ги избришав Фејсбук. Тие сè уште го чуваат. “

Исто така, сакаме да откриеме како Фејсбук собира податоци.

За да видам колку информации преземаат Фејсбук и за што користат тие, создадов нова сметка со различно име и роденден. Дури направив нов е-пошта.

Она што се случува следно е малку досадно.

Сите пријатели на Фејсбук посочија дека станува збор за големи семејства, луѓе кои посетувале училиште и луѓе кои ги познавале моите родители.

Како може? Фејсбук ги добиваат овие информации?

Политиката за податоци објаснува дека тие собираат информации од уредот што го користите за да пристапите до нив.

Тој гласи: „Собираме информации од или за компјутери, мобилни телефони или други уреди каде што ги инсталирате или пристапувате до нашите Услуги, во зависност од дозволата што сте ја дале.“

Кога Фејсбук вели „даден“, тоа значи дека треба да се согласите со оваа политика за да создадете профил.

Понатаму, од Фејсбук објаснуваат дека овие информации се собираат преку употреба на колачиња, што е наш начин за навигација преку Интернет.

Политиката на Фејсбук наведува: „Ние користиме колачиња ако имате сметка на„ Фејсбук “, користиме услуги на„ Фејсбук “, вклучувајќи ја нашата веб-страница и апликација (без разлика дали сте регистрирани или не). “

Ако ова е проблемот, тогаш кој е проблемот?

Европските закони за приватност наведуваат дека корисниците мора јасно да одобрат каква било употреба на нивните податоци.

Но, ако некој не е регистриран корисник, тогаш како може да го одобрат Фејсбук да користи какви било податоци?

Портпаролот на Фејсбук изјави дека тие се во согласност со тековните закони на ЕУ за заштита на податоците и дека нивната политика е лесно достапна за луѓето.

Тие рекоа: „Фејсбук инвестираше значителна количина на време и ресурси за да се обезбеди луѓето да разберат какви информации ги собираме и изборот и контролите што ги имаат за тоа како се користат и споделуваат тие информации. Во текот на последните неколку години, имаме поедноставени алатки и политики нас и да се изгради тим од луѓе кои се фокусираат на приватноста – од инженери до дизајнери.

„Фејсбук ги почитува сите релевантни закони за заштита на податоците на Европа и ние поддржуваме постојани регулативи за заштита на податоците во цела Европа“.

Во основа, Фејсбук го добива одобрувањето на луѓето со тоа што ќе им покаже транспарент за торта.

Откако ќе кликнете на ова и ќе се преселите низ страницата, дадовте согласност за Фејсбук да ги користи нивните податоци и да вчита колачиња на страницата.

Ова е целосно во согласност со правото на ЕУ.


Ние плаќаме за вашата приказна! Дали имате приказна за новиот тим за вести The Sun Online? Испратете ни на е-пошта на [email protected] или јавете се на 0207 782 4368