Компоненти на персонален компјутер: како да го соберете вашиот компјутер

Компјутер за игри 500 евра

🎯ЗАШТИТА и победи ДОБРА АМАЗОН! Придружете се на каналот OfferTech Telegram!

Ако за многумина тоа е вистинска работа, за многу други луѓе соберете компјутер може да стане вистинска мисија која го придружува секој слободен момент. Направено од очигледно знаење и буџетираше добра доза на трпеливост е умешност, ајде да видиме подолу кои се компонентите на компјутер и како да се собере една.

Сите компоненти на персонален компјутер

Компонентите што се склопуваат за да стават компјутер во функција:

Овие секако се структурни компоненти. Потоа ќе треба да додадете: екранот, тастатура и сè што е потребно за употреба.

Компоненти на персонален компјутер: како да се изгради и работи компјутер

Откако ќе ги имате сите основни компоненти за составување и инсталирање на компјутер, чекорите што треба да се следат се различни:

  • Да вметнеш во кабинетот навојните растојанија каде ќе се фиксира матичната плоча: пред да ја поставите матичната плоча на раздолжувачите, проверете дали секоја од завртките што ќе се користи е правилно наврткана
  • Јас само напојување не е присутен во кабинетот, поставете го пред да ја вметнете матичната плоча и проверете дали е стабилен
  • Поправи до кабинетот шаблонот за лим што остава видливи само конекторите на матичната плоча
  • Обезбедете ја матичната плоча до кабинетот со заврткање на обезбедените завртки;
  • Поставете ги различните кабли кои ја поврзуваат матичната плоча со кабинетот, следејќи ги упатствата на матичната плоча
 • вметнете ги модулите за RAM меморијата
 • Вметнете го процесорот, особено деликатна компонента
 • Поврзете го вентилаторот, прво проверувајќи ја нејзината приврзаност кон матичната плоча

Обрнете внимание на тоа како е поставен вентилаторот: тој е симетричен и, од оваа причина, може да има две различни позиции. Неопходно е да се земат предвид и кабелот што го поврзува вентилаторот со матичната плоча и која било испакната страна што не смее да спречи употреба на една од RAM-банките.

Последователни чекори на склопување

После чекорите наведени погоре, можете да продолжите на следниот начин:

 • Поврзи се кабелот за вентилаторот до соодветниот конектор на матичната плоча.
  Исто така, овој конектор, физички, има пречка да избегне неправилно да го поврзете. Во оваа фаза неопходно е да се внимава кабелот за вентилаторот да е поврзан со конекторот означен како вентилатор на процесорот, а не со други генерички конектори на вентилаторот
 • Напад дополнително напојување за процесорот, т.е. кабел 4 или 8-пол што мора да биде поврзан на матичната плоча. Доколку не е обезбедено од матичната плоча, неопходно е да се користат соодветни адаптери или, да се користи напојување што има 8полен конектор
 • Сега приклучете се на 20-пинскиот конектор од напојувањето на матичната плоча. Исто така, во овој случај, некои пинови имаат различни форми за да избегнат погрешно вметнување
 • Да вметнеш експанзиони картички во нивните слотови, кога е потребно
 • Прицврстете тврди дискови и можен режач на BR / DVD / CD
 • Да потврди дека сè е поврзано и, можеби, направете го тоа втор пат за безбедност
 • Да провери дека нема расфрлани завртки во кабинетот или други мали компоненти што би можеле да го загрозат правилното функционирање на компјутерот што е само собрано
 • Поврзи се снабдување со електрична енергија на компјутер за напојување

Крај на собранието

Во овој момент, операцијата на склопување може да се дефинира како скоро завршена. Всушност, тоа ќе биде доволно поврзи тастатура, глушец, монитор и вклучување на компјутер.

Волјата се отвори БИОС-екран од кои можете да ги проверите параметрите за поставување, можете да одлучите секвенца за подигнување и да го инсталирате оперативниот систем.

Во случај да се појави било каков проблем или тешкотија за време на склопувањето, можно е да се контактираат разни специјализирани центри кои се занимаваат со ова: ПЦ-а се собраа во Римна пример, има многу центри за помош на кои може да се потпрете. Благодарение на брзото и насочено пребарување преку Интернет, можете да најдете драгоцена помош за завршување на монтажната работа што започна.

🔔Дали ви треба помош или помош? Пишете ни на нашиот канал Телеграм >>> ТУКА!

📱Дали барате паметни телефони со попуст? Купете ги по најдобра цена натаму >>> Амазон!

– Зачувај со Понуда Техника на Телеграма: најдете го понуди за најдобра технологија!

– Ако сте гладни за вести, следете го YourLifeПоднесена на Google News: кликнете на вездата за да не додадете во вашите омилени!

САКАТЕ АМАЗОН МУЗИК СЕ БЕСПЛАТНО БЕСПЛАТНО? Пронајдете КАКО!