Корисниците на Android се многу внимателни! Еве 24 опасни апликации и некои тајни

Корисниците на Android се многу внимателни!  Еве 24 опасни апликации и некои тајни 1

Play Store, продавница за апликации со Android, беше критикувана во изминатите неколку месеци. Постојат многу познати ситуации кога навидум невини апликации содржат опасен малициозен софтвер.

Сега е откриен нов случај, со 24 малициозни апликации присутни во оваа продавница. Покрај тоа што бараат премногу дозволи, тие се однесуваат ненормално.

Апликација за пуштање во продавница за дозвола на „Андроид Гугл“ за „ширина =” 720 ”висина =” 405 ”src =” https://noticiasrtv.com/wp-content/uploads/2020/02/¡Los-usuarios-de-Android-tengan- mucho-cuidado-Aqui-hay-24.jpg

Повеќе проблеми со непријателските апликации

Новиот случај се чини ја тресе продавницата со Android Play и довербата на оние што ја користат оваа продавница. Уште еднаш, постојат апликации кои можат да им наштетат на паметните телефони и што е најважно, нивните податоци за корисниците.

Овој случај неодамна беше откриен и откри дека различни апликации, сите од иста компанија, бараат премногу абнормални дозволи од корисниците за функциите што ги нудат како основа.

Барани премногу дозволи на Android

Сите се под капата на компанијата „Шенжен ХАВК“, преку неколку подружници, и вкупно повеќе од 382 милиони инсталации, што ја открива адхезијата што ја имаат кај корисниците. Интересно е што Шенжен ХАВК е компанија во сопственост на ТЦЛ, за која е познато дека има многу блиски односи со кинеската влада.

Апликација за пуштање во продавница за дозвола на „Андроид Гугл“ „width =„ 602 “height =„ 720 “src =

Шест од овие апликации бараат пристап до мобилна камера и две бараат овластување да остваруваат повици или да испраќаат пораки. Од списокот, 15 бара пристап до GPS и може да чита податоци во надворешно складирање. Покрај тоа, 14 апликации можат да испраќаат детали од паметни телефони и мрежи. Едниот може да снима аудио од далечина или локално, а другиот има пристап до контакти.

Google повторно ја исчисти Play Store

Со оваа дозвола, особено кога е додадена, оваа апликација има и целосен пристап до паметните телефони. Тие исто така можат да комуницираат со надворешни сервери за да извезуваат податоци, што ја отвора вратата за собирање на неточни информации. Оттогаш, можете да креирате профил и да дознаете сè за корисниците.

Како и обично, Google ја отстрани оваа апликација од Play Store и корисниците треба да се обидат да го избришат она што е сè уште на нивниот паметен телефон. Ова се чини дека е „напад“ група и има за цел да собира податоци за корисниците.