Користете ја оваа алатка за приватност за да ги видите и избришете податоците од вашата активност на Facebook

clear off-facebook activity

Па, еве имаме добри вести за корисниците на Фејсбук, што инаку е страшно за пазарот и издавачите кои се потпираат на своите деловни реклами на Фејсбук за насочени разговори.

По скандалот со Кембриџ Аналитика, Фејсбук презеде неколку чекори за приватност во изминатата година со цел да им овозможи на корисниците поголема контрола врз нивните податоци и транспарентност за тоа како гигантот за социјални медиуми и другите апликации на неговата платформа ги користат податоците.

Сега, во своите нови напори, Фејсбук започна нова функција за приватност која им овозможува на корисниците да ги контролираат податоците добиени од платформите за социјални медиуми од апликации и други веб-страници за нивните активности на Интернет.

Прекар “Надвор од Активноста Фејсбук“, оваа функција првично беше објавена од извршниот директор на Фејсбук Марк Цукерберг минатата година како” Чиста историја “, дозволувајќи им на корисниците да ги избришат податоците што ги споделуваат веб-страниците и апликациите на трети страни на Фејсбук.

„Активноста надвор од Фејсбук ви овозможува да видите резиме на апликации и веб-страници што ни испраќаат информации за вашите активности и да ги избришете овие информации од вашата сметка ако сакате“, се вели во Фејсбук во објавата објавена денес.

„Се надеваме дека ова може да има влијание врз нашиот бизнис, но веруваме дека им се дава важна контрола на податоците врз луѓето.“

Што е активност надвор од Фејсбук?

За оние кои не се свесни, Фејсбук собира информации за корисниците на два начина – прво, преку информациите што ги пополнувате на страницата и неговите апликации, и второ, со следење на вашата историја на пребарување преку Пријавување со Фејсбук.Купчиња како коментари на Фејсбук, и невидлив код наречен Фејсбук вградени пиксели на други страници – за да дознаете кои веб-страници ги посетувате кога не сте активен Фејсбук.

Тоа може да ви се случи – кога се движите низ доводите на Фејсбук, страниците на социјалните мрежи прикажуваат реклами од одредени брендови чии веб-страници што сте ги посетиле.

Затоа што повеќето издавачи прифаќаат Помош за Фејсбук, користејќи алатки како што се „Пиксел Фејсбук“ или „Фејсбук најава“, да ги идентификуваат посетителите на нивната веб-страница и потоа да користат платформи за рекламирање на Фејсбук за да им прикажат насочени реклами.

Како да се користи алатката за активност надвор од Фејсбук?

исчистете ја активност надвор од фејсбук

Сега, со помош на нова алатка, ќе можете да видите резиме на податоците испратени од апликации и други веб-страници на Фејсбук преку своите деловни алатки, како и да ги исклучите овие информации или сите идни активности надвор од книгата од вашата сметка.

За да ја користите оваа алатка, отворете ги поставките за сметка на Фејсбук и кликнете на Активност надвор од Фејсбук. Откако ќе се отвори, ќе видите апликации и веб-страници кои ги следат вашите активности и испраќаат извештаи до Фејсбук за таргетирање на реклами.

Можете да допрете на копчето “Исчисти историја” за да ја исчистите вашата историја на прелистување и да ја исклучите вашата сметка на Фејсбук од избраната апликација и веб-страница или сите нив во иднина.

„Ние нема да знаеме на која веб-страница ја посетувате или што правите таму и нема да ги користиме податоците што ќе решите да ги насочите рекламите на вас на Фејсбук, Инстаграм или Месинџер“, се вели во Фејсбук.

Фејсбук не ги брише вашите податоци; Наместо тоа, Само исклучувајте!

Сепак, важно е да се напомене дека оваа одлика навистина не им дозволува на корисниците да ги избришат своите информации за пребарување; наместо тоа, им овозможува само на корисниците да ги одделат податоците собрани од нивната сметка на Фејсбук.

Во позадината на својата структура на базата на податоци, Фејсбук сега воспоставува единствена SID за секоја активност преку Интернет која апликација или веб-страница ја споделува со неа, а потоа ја поврзува SID со вашиот профил што се однесува како уникатно UID.

База на податоци на Фејсбук

Како што е прикажано на дијаграмот, кога ќе кликнете на копчето “Clear History”, оваа одлика во основа ги одделува активностите надвор од вашата страница со едноставно бришење на мапирањето помеѓу UID и SID наместо да ги бришете сите редови и колони во нејзината база на податоци.

„Во повеќето случаи, кога некој користи Off-Facebook Activity за да ги исклучи тие информации, ние го бришеме ова мапирање помеѓу UID и SID во рок од 48 часа, што го расипува процесот на приклучување на поединечни редови во табелата на складишни податоци со кориснички сметки“, велат од инженерскиот тим на FacebookT во посебен блог-пост.

“Ако некој одбере дека вон-страницата активност е прекината напред, ние автоматски се исклучуваме и играме СИД секој ден. Ние преземаме сличен пристап со други информации што носат ризик од идентификација на корисникот, како што се прелистувачи или идентификатори на уреди, и се претвора во алтернативна СИД.”

Со едноставни зборови, Фејсбук ќе се држи до информациите што ви ги прибрал, но ќе ги анонимизира тие податоци наместо да ги спари со вашиот профил.

Од денес, гигантот за социјални медиуми започна со лансирање на функции „Off-Facebook Activity“ за корисниците на „Фејсбук“ во Ирска, Шпанија и Јужна Кореја, што ќе следат со лансирање низ целиот свет „во текот на следните месеци“.