Коронавирусот влијае на дејствата на Apple, Google, Microsoft, Amazon и Facebook

Coronavirus memengaruhi tindakan Apple, Google, Microsoft, Amazon dan Facebook 1

Коронавирусот влијае на дејствата на Apple, Google, Microsoft, Amazon и Facebook 1

Големите технолошки компании понеделник треба да ги заборават на берзата: нивните титули паднаа нагло пред проширувањето на болеста

Порастот на епидемијата на вирусот на круни ја погоди берзата во понеделникот, големо влијание врз насловот на големите технолошки компании, се мери од стравувањата од забавување на глобалната економија.

„Епл“, „Фејсбук“, „Амазон“, „Мајкрософт“ и „Азбука“ (родител на „Гугл“), со кои може да се пофали дека се највредната американска компанија во однос на капитализацијата на пазарот, ја намали нивната пазарна вредност за повеќе од 238 милијарди американски долари како резултат на падот на берзата предизвикана од брзото ширење на болеста во надвор од Кина, како Италија, Јужна Кореја и Германија.

Овие пет компании, кои се сметаат како „голема пет“ на технологијата, само сочинуваат скоро една петтина од индексот S&P 500, кој беше објавен вчера слепо со загуба од 3,4%.

Навистина, Вол Стрит се распадна откако Јужна Кореја го крена предупредувањето за коронавирус на највисоко ниво. Истовремено, во Италија се забележува зголемување на бројот на заболени од оваа болест.

Слично на грипот, коронавирусот напаѓаше скоро 80.000 луѓе ширум светот, иако главниот фокус на инфекција е сè уште во Кина.

„Епл“, компанија која е многу зависна од кинескиот пазар и за фабриките каде се произведуваат нејзините производи и за неговата голема база на клиенти, минатата недела предупреди дека не може да ги исполни проценките направени за тековниот квартал од годината поради коронавирус.

Остатокот од „големите пет“ има многу помало присуство во Кина. Всушност, Google и Facebook се целосно отсутни на кинескиот пазар. Дури и да е така, нивната титула е претепана од страв од евентуално глобално економско застој.