Коронавирус: преку лажни вести од Фејсбук и Инстаграм

Coronavirus: via berita palsu dari Facebook dan Instagram

Коронавирус: преку лажни вести од Фејсбук и Инстаграм 1

Епидемија на коронавирус се чини дека работи побрзо Фејсбук и Инстаграм отколку кај луѓето. Паника, активирана од овој вирус, чија виралност е веќе преголема поттикнато од лажни вести објавено на социјалните мрежи: од оваа причина, ќе биде објавено на две од најпопуларните социјални мрежи во светот јасни лажни вести.

Фејсбук: доволно лажни вести за коронавирус

Веста се шири преку Прес конференција официјално: Фејсбук ќе се обиде да ги избрише сите свои платформи (вклучен Инстаграм) лажни вести поврзани со коронавирус во 2019 година. Покрај тоа, масовните грешки во хистерија што се појавија се предизвикани и од ширење на дезинформации, што дури може да се покаже и опасно: размислете за сродните постови, на пример, со методи и мерки на претпазливост за да избегнете пренесување. Вестите споделени на платформата ќе ги филтрираат управувач и – ако бидат откриени лажни вести – Фејсбук ќе се обиде да ги извести корисниците што ја споделија:

Кога ги осудуваме информациите како неточни, ќе го ограничиме обелоденувањето на „Фејсбук“ и „Инстаграм“ … ќе испраќаме и известувања до лица што споделиле или се обидуваат да ја споделат оваа содржина за да им кажат дека е верификувана.

Одлуката на Фејсбук дојде набргу откако „Светската здравствена организација“ ја прогласи вонредни состојби во јавното здравство. Во толку тешка ситуација, не може да се дозволи лажни вести да кружат за овој проблем. Напротив, добро е што се обезбедени точни информации, откриено од доверлив извор: не е изненадувачки, Фејсбук ќе се обиде да истакне содржина што навистина може да им користи на корисниците. Навистина, некои содржини можат да бидат спонзорирани бесплатно:

Ние исто така нудиме бесплатни кредитни реклами за да им овозможиме на организациите да промовираат кампањи за образование на коронавирус на Фејсбук и Инстаграм во сродните области и разговараме за начините за давање дополнителна помош и поддршка на здравствените власти.