Кој е најпродаваниот мобилен телефон во 2019 година, Samsung или iPhone?

Apa ponsel terlaris di 2019, Samsung atau iPhone? 1

Кој е најпродаваниот мобилен телефон во 2019 година, Samsung или iPhone? 1

Иако постојат многу брендови за избор, како што обично се случува во сите сектори, некои спорови се поголемиот дел од вниманието (и помошта) на пошироката јавност. Во областа на мобилните телефони, најпогодни се Samsung и Apple или Apple или Samsung. И всушност тие се многу, што во основа и двајцата ги монополизираат 10-те најпродавани мобилни телефони во 2019 година. Список на првото место што го зазема iPhone XR.

iPhone XR, најпродаваниот мобилен телефон во 2019 година

Според извештајот „Пулс на пазарот“ подготвен од аналитички компанииза истражување на контра-точка за купување мобилен телефон во 2019 година, „Епл“ има јасна доминација во однос на компанијата што минатата година продаде најмногу мобилни телефони, додека „Самсунг“ беше рангиран како втор омилен производител.

Кој е најпродаваниот мобилен телефон во 2019 година, Samsung или iPhone? 2

iPhone XR

Всушност од десетте најпродавани терминали 6 се од Appleсо него IPhone XR стана најпродаваниот модел во светот во 2019 година, зграпчувајќи 3% удел на пазарот. И иако беше лансиран 4 месеци по крајот на годината, iPhone 11 успеа да стане втор најуспешен мобилен телефон.

Епл го следат Самсунг со три модели, сите А серии Средната класа со премиум карактеристики како што се OLED екраните, повеќе камери и сензорите за отпечатоци на екранот. Во извештајот се истакнува дека „Серијата ажурирање го отвори патот за успех на стратегијата на средно ниво за Samsung“.

Единствениот мобилен број на Apple исто така не е Galaxy

Од голем број на брендови на пазарот – Xiaomi, Huawei, LG, Sony, Moto, Nokia, OnePlus, итн., Само еден успеа да стави еден од нивните телефони во Биг Десет во кој доминираат iPhone и Samsung Galaxy: Oppo ја заменува Xiaomi од 2018 година, со својот А5, кој исто така е најдобриот модел на продажба во Кина. Веќе по регион, најпродаваните модели изгледаат вака:

– регион АПАК (Азија Пацифик): ОППО

– регион ЕМЕА (Европа, Блискиот исток и Африка): Samsung

– регион КОМПАКТ (Латинска Америка): Samsung

– регион НАМ (САД и Канада): јаболко

„Епл“ ја рангира петтата локација најдобро продавана во Северна Америкадодека Samsung се најде на петтото место на Блискиот исток и Африка. Сепак, комбинираното учество на петте главни модели во НАМ е скоро 30%; највисок од сите региони и индикација за консолидација на пазарот. IPhone XR е единствениот модел што заработи двоцифрен удел на пазарот во кој било регион.

Нема ништо за Huawei

Huawei, Втор најголем актер во светската продажба на паметни телефони, нема модел во топ 10 во светот. Компанијата, која ги концентрираше своите напори во Кина, откако беше воведена трговска забрана, е сопственик на компанијата Huawei P30 меѓу првите пет модели во Кина.

Тој, всушност, ги направи првите 5 на RoAPAC за прв пат со својот C2. Ова беше водено од силен раст на индискиот и југоисточниот пазар. Всушност, тоа е всушност најбрзорастечката марка во светот за CY 2019 (426% YoY).

Топ 10 најпродавани мобилни телефони во 2019 година

 1. iPhone XR јаболко
 2. iPhone 11 јаболко
 3. Samsung Galaxy A50 – Samsung
 4. Samsung Galaxy A10 – Samsung
 5. Опозиција А5 – Oppo
 6. iPhone 8 јаболко
 7. Samsung Galaxy A20 – Samsung
 8. iPhone 11 Pro Max јаболко
 9. iPhone 7 јаболко
 10. iPhone XS Max јаболко