Кој процесор на Intel треба да го купите? Одговорот е во овие писма

CPU Intel mana yang harus Anda beli? Jawabannya ada dalam surat-surat ini. 1
Следното е список на сите букви што Интел ги придава на името на процесорот и што значи тоа.

Секој пат кога Интел ќе објави нова генерација на процесори, Интел издава голем број на варијанти, вклучувајќи ги и Core i3, Core i5, Core i7 и Core i9, само за да именува неколку. Ова дополнително е поделено на два на бројот на моделот со одредени букви прикачени на него. Повеќето луѓе мислат дека не е важно и единственото нешто што е важно е повисокиот процесор Core, толку подобро. Сепак, тоа е далеку од точно.

На крајот, буквите се важни, затоа што тие покажуваат колку моќ има уредот и колку е потребен обем на работа. Сите овие букви и броеви на модели се прилично збунувачки и може да ве натераат да купите погрешен процесор за вашата работа, не грижете се, еве листа на сите букви што Intel ги придава на името на процесорот и што значи тоа.

Серија К

Чипот на сериите К има отклучен мултипликатор, што значи дека може лесно да се оклопи од корисникот, со компатибилна матична плоча. Овој процесор е достапен само за десктоп компјутери. Тие можат да бидат оверклокувани од корисниците колку што сакаат, без проблеми.

H серија

Процесорите на сериите H се со графика со високи перформанси и се користат на лап-топ компјутери со високи перформанси, на кои им е потребна голема моќ за обработка на графика. Овој процесор троши многу моќ.

Серија HK

Ова е еден од најмоќните процесори затоа што може да се оверклокува и да доаѓа со графики со високи перформанси. Сепак, тие не можат да бидат оверклокувани исто како и процесорите под серијата K.

Серија HQ

Ова е Quad-core процесор кој доаѓа со графики со високи перформанси. Ова најмногу се користи во машините за уредување на видео и графика. Најмногу се наоѓаат на скапи лаптопи.

U и Y серии

Процесорите во серија U и Y главно се наоѓаат на буџетските лаптопи, бидејќи тие се релативно ниско напојувани. U серија значи многу мала моќност и Y серија значи многу мала моќност. Ова е далеку поефикасно. Некои од овие процесорки под 5 вати моќ, исто така, доаѓаат со термичка моќност во дизајнирање за да заштедат траење на батеријата.

М серија

Серијата М се залага за мобилен чип и е многу помала. До сега, не дојдоа многу чипови со завршувањето на M и само неколку чипови на Xeon за мобилни работни станици кои користат монитори.

Т серија

Чипот на T серијата е со мала моќност и најмногу се користи на сите компјутери, кои се опремени со стандардни приклучоци за LGA Desktop. Има мал фактор на форма и е наменета за компјутери со помали напојувања и пониски стапки на ладење.

Серија на P.

Со чипсетот P серија, добивате голем список на опции во однос на графика. Ова е затоа што чипсетот во серијата P не е придружуван од интегрирана графика и е наменет за работна површина. Добивањето на овој чипсет ќе ви помогне да заштедите неколку долари на процесорот, сепак, мора да добиете дополнителна дискретна графичка картичка заедно со процесорот за да ја објавите на екранот.

Г серија

Чипсетите од серијата G наместо да користите Intel графика, користете AMD Radeon rx Vega графика. Ова е далеку помоќен во однос на графичките перформанси во однос на сопствениот графички чипс на Интел.

Серија R и C

Двете чипсети серија R и C се наменети да бидат залемени на процесорот. Тој е на ниско ниво, но може да ја заврши работата повеќето лесно. Серија R е наменета за high-end мобилни уреди, додека, серија C е серија што може да биде оверклокувана од корисниците.

Х серија

Процесорите со X-серија се наменети за потрошувачи на процесорот кои не се заклучени со high-end со најмногу јадра. Ова обично се цени многу високо и е главна серија на чипсет на компанијата. Во моментов е достапен само во чипсет Core i9 7980XE.