Легнете во моето срце и како да се справам со последиците

Berbohonglah dalam hatiku dan bagaimana menghadapi akibatnya

Забелешка: Оваа статија е за видео игра за самоубиство.

Лагата во моето срце всушност не е видео игра. Па, технички тоа е случај, но ова е исто така приказна за малку страшно во животот на мажот. Човекот е креаторот на играта, Сбастијан Генво.

Генво, освен развивачот на видео-игри и исто така професор на Универзитетот Лорен (Франција), го создал Лега во Моето срце откако неговата сопруга се самоубила. Секако, ова се покажа – и продолжува да биде – погубно за него и за неговиот син. Но, дури и со таа болка и тага решив да направам игра за да го изразам неговото искуство и да ги истакнам збунетоста и страдањето што резултираа во толку ненадејна смрт.

Тешко е да се игра оваа игра, а солзите лесно ми ги замаглуваат очите. Делумно, затоа што откако ќе донесете низа тешки одлуки, меѓу кои можам да му објаснам на вашето дете што се случило или некои минати сеќавања, наоѓате белешка од инвеститорот што објаснува какви се вашите избори различни од оние што се на располагање. Том л во тоа време.

Во суштина, ова е потсетник дека ова навистина се случило. Во одреден момент од животот на инвеститорот, тој навистина мора да се соочи со таа одлука. Тоа е мало дете во стомакот.

Откако играв Lie in My Heart, морам да откријам како Генво има моќ да направи ваков вид игра.

„После ваква трагедија, секогаш се прашувате зошто се случило, што може да се стори, ако е навистина можно да се избегне тоа“, објасни Генво по контакт со него. „Во мојот случај, исто така, треба да размислувам за тоа да го најдам вистинскиот одговор на прашањето за мојот петгодишен син“.

Иако ова е лична приказна за него, Генво објаснува дека во него има и универзални теми: „губење на некој близок, соочување со ментално заболување, помагање на дете да се соочи со смрт“. Според него, една од целите на уметноста е „да нè натера да размислуваме за себе, за другите луѓе и за светот околу нас“, покрај тоа што сме возбудени и се движат.

Генво има докторат во Франција, студирајќи видео игри, и тој е фасциниран од тоа како можат да привлечат луѓе од различни култури, преземајќи различни значења и форми во зависност од тоа како луѓето ги гледаат. Тој е заинтересиран за идејата за истражување на концептот на „експресивна игра“, каде „играчите имаат можност да се стават во чевлите на другите за да истражуваат психолошки и социјални проблеми, како и етички и морални дилеми и нивните последици“.

Цитирајќи го психијатарот и педијатарот ДВ Виникот, кој рече дека „играта е посреднички простор помеѓу реалноста и фикцијата“, Genенво објасни дека сакал да ги натера луѓето да размислуваат за нив, како и за другите.

Легнете во моето срце и како да се справам со последиците 1

На крајот на краиштата, како што истакнува, има многу малку автобиографија или биографија во споредба со другите медиуми. Кое е чудно кога размислувате за тоа, нели? Оние кои постојат заедно независно како Рак Змеј или Цибела, и двајцата се користат како форма на катарза од нивните развивачи. Ова е видливо и во Лагата во моето срце. Ние зборуваме многу за тоа како видео-игри ни помагаат да ги надминеме тешките периоди, но се чини дека некои игри навистина ги рефлектираат тие тешки времиња.

Genенво објаснува дека Лагата во моето срце е „претстава“ за тоа што му се случило, но и серија измислени патеки што играчите можат да ги истражуваат. Постои постојана потреба да се понудат игри и рамнотежа, но и да се објасни приказната што инвеститорот сака да ја објасни – во остар контраст со реалноста на режисерот, кој може да го следи своето видување и да го прилагоди до крај.

Интересни се различните патеки што ги направи Генво. Кога играте, се наоѓате инстинктивно да изберете за одредена насока, а потоа да се прашувате дали навистина треба да тргнете по тој пат. Многу е тешко да размислите за трауматски настан кога имате време да размислите за одговор. „Некои патеки се работи што можат да се случат, други се инспирирани од сомнежите што ги имам кога се занимавам со тие настани, а други се таму за да им овозможам на играчите да се препознаат себеси во нив“, објасни тој.

Природно е после трауматичен настан да се сомневате што можете или што треба да сторите ако имате време да размислите, а Генво ова многу добро го рефлектира овде. Иако не мора да биде здрав на долг рок, природно е да размислувате, да размислувате повеќе и да размислувате премногу за тоа што би можело да се смени со различни одговори. На крајот, во Лага во моето срце не можете да ја „спасите“ сопругата на главниот лик. Ивотот е премногу комплициран за да има лесни одговори, а тоа се рефлектира во играта.

Иако ми се чини дека лагата во моето срце е форма на катарза или терапија за Генво, тој не се согласува. „Прво и најважно … ова е чин на создавање заснован на мојот живот. Не сакам да го сторам тоа за да се чувствувам подобро или да најдам лек во процесот“, објасни тој, сугерирајќи дека има други начини да го стори тоа. Наместо тоа, „често е тешко да се мисли на сè што се случи, со оглед на работите што се обидов да ги оставам зад себе за да продолжам со животот“. Genеново очекува да биде важна игра за другите, а не за него.

Во играта, вие не трошите многу време да го запознаете То, син на Genеново, но среќен сум што знам дека е добро. Омиленото хоби на То е играње како пиратски и играње со воз, две работи што ги има со својата мајка, и од каде студираше учтиво на Лага во Моето срце.

Во Шпанија, Телефон на надеж е 717 003 717. На својата веб-страница, https://www.telefonodelaesperanza.org/, можете да најдете и локални телефонски броеви за различни градови во дваесет и девет провинции во Шпанија.