Маркос Галперин: како го создал Меркадо Либре и каква „трампита“ ја користел за да го убеди првиот инвеститор

Marcos Galperin: bagaimana dia menciptakan Mercado Libre dan "trampita" apa yang dia gunakan untuk meyakinkan investor pertama

Во август 2019 година, Меркадо Либре имаше 20 години и, по тој пат, мутираше. Вака основачите се префрлија од претприемач во претприемач

Тој израснал во семејство посветено на традиционалниот бизнис. Студирал на универзитетот Ајви лига. Тој започна своја компанија во гаражата. Растеше, скоро затворено, се обиде да го купи, доживеа криза и сега ја води највредната компанија во земјата.

Вака изгледа приказната за еден типичен милијардер кој е на чело на рангот на Блумберг, но ова е приказна што се издигна во провинцијата Буенос Аирес.

Поминаа скоро 20 години откако Маркос Галперон го основаше Меркадо Либре – првичната идеја беше да се нарече Либре Меркадо – а неговиот говор се префрли од желбата да стане „најголемата компанија за аукција преку Интернет“ за да се крене транспарентот за демократизација на парите и трговијата.

Родена по имиџ и изглед на eBay, компанијата мутираше и сега е повеќе слична на моделот Alibaba, иако многумина ја опишуваат како „Amazon Creole“.

Од „Аргентина“ која добро се опорави на аеродромот за да стигне до неа теренот, стане модел на локално претприемништво кул без своја канцеларија, Галперн се истакнува како одличен милионер се направи Аргентина на новиот милениум.

Во август 2019 година, Меркадо Либре имаше 20 години. За тоа време тој мораше да се прилагоди на околностите и да се менува. Таа беше сменета од едноставна компанија за аукција преку Интернет во компанија која исто така обработува плаќања – преку Меркадо Паго -, обезбедувајќи заеми, финансиски вложувања, па дури и дозволувајќи инвестиции во фондови за општи инвестиции.

Од 5.000 регистрирани корисници во текот на првиот месец, тој пријави вкупно 267 милиони во неговиот последен годишен биланс. Покрај тоа, самата точка се менува, затоа што стопанот за продажба на стоки се откажа од тронот на плаќање, кој во 2018 година обработи 18.450 милиони долари, за 35% повисок од претходната година.

Појавата на Мели – која е регистрирана на Насдак од 2007 година и со која вработените упатуваат на тоа – беше зачнато во цревата на универзитетот Стенфорд, каде што момчето кое порасна во Сан Исидро го направи својот МБА.

Иако во тоа време тој поминуваше низ економска бонуса благодарение на Садеса, грижалка поставена од неговиот дедо во 1941 година, неговото семејство не беше богато. Галперин пристигна без пари од Русија пред Втората светска војна, исто како и Лебабс, семејството на нивната мајка, кој потекнува од Германија.

Пред да помине низ Универзитетот во Калифорнија, тој стана првиот од неговиот клан што студирал во странство. Тој не помина додипломски студии во Аргентина, но мотивиран од хаосот на државниот универзитет и без личен да го задоволи, тој успеа да влезе во Вортон Школата за Бизнис на Универзитетот во Пенсилванија.

Момче Нерди програмирано на јазици Основно а читањето шаховски книги стана млад човек Рагбиер пред да го направите скокот во Соединетите држави. Од Враќајќи се во Аргентина, тој го започна своето прво работно искуство во финансирање на ЈПФ.

Веднаш желбата да патувате да учите е повторно нападната, надвор од мотивацијата да се мрежа луксуз, што му даде можност да помине низ универзитет наречен „Ајви лига“.

Неговото потекло

Претприемачките гени веќе се во организмот. Сепак, во 1995 година, идејата да се смени во, во тоа време, бизнис за е-трговија што штотуку започна не беше во неговиот ум.

Сè се менува кога тој е невработен. Галперон продолжува да работи оддалеку за YPF; сепак, набавката на нафтени компании од страна на Репсол ги натера да ги фрагментираат своите оддели, па тие почнаа да размислуваат за проектот.

Уште повеќе, неговата прва претприемачка скица се однесува на економски информации и веб-страница на берзата. Но, истражувајќи го деловниот модел на компанијата, тој виде можности во светот на аукциите преку Интернет.

За време на МБА, Галперин беше посвоен како еден од наставниците на еден од неговите професори за финансии, Jackек Мекдоналд – кој почина во јануари 2018 година – кој беше навикнат да носи слави од деловниот свет во својата класа.

Всушност, во една прилика, тој седеше (несвесно) околу десетина минути во класот до самиот Ворен Бафет, ситуација која ја сметаше за скоро неисцрпна, па затоа тој побара од Мекдоналдс да го поврзе со неколку тешки часови во инвестицискиот свет за да може да ја даде ја знам твојата идеја.

Вака се создаде познатото „аеродромско поле“ кое му даде прва голема парична инјекција на вашиот проект.

Во ноември 1999 година, Меркадо Либре, со само три месеци живот, успеа да собере 7,6 милиони долари за финансирање. Еден од оние што избраа за нов потфат од ХМ Капитал Партнерс, чиј основачки партнер беше Johnон Муза.

Галперан го убеди неколку месеци порано, кога инвеститорите го посетија Стенфорд да го кажат своето искуство. На тој ден, Мекдоналд се договори Аргентинецот да го донесе Муса на аеродромот во Сан Хозе, но тој не очекуваше дека двајца студентски пријатели, кои беа доволно пријателски расположени, ќе влезат во автомобилот.

Потоа, Галперн ја користи својата „креативна агилност“: тој се преправа дека греши на излез за да добие 20 минути од патувањето и може да го направи својот говор. Конечно, Муза рече три збора што претприемачите едвај чекаат да ги слушнат: „Јас ќе инвестирам“. Во мај 2000 година, исплатата на HM Capital беше додадена од други засегнати страни кои вбризгуваа 46,5 милиони УСД во вториот круг од инвестицијата на компанијата.

Првиот чекор

Но, како и во секоја компанија, првиот бран не е лесен за страдање. Постојат само триесет страници што продаваат стоки на Интернет за да станат eBay, кој е основан 1995 година, негов главен експонент.

Наскоро се појави еден локален конкурент, со Де Ремит како негов смртен непријател – дури имитирајќи други стратегии за видливост, како што се плаќање на публицитет за време на фудбалски натпревар, но големиот цимброназо го соочи со меурчиња од доцком.

Ова беше првиот момент кога Галперин го виде крајот на „Мели“ многу одблизу. Тој дури призна дека тоа е прв пат да плаче за компанијата. И покрај тоа што успеа да ја надмине кризата, благодарение на агресивната стратегија за прилагодување на трошоците и приходите, со што профитот на компанијата стана речиси скитник, нешто што беше постигнато само во 2005 година.

На ова додаде понуда за откуп од 200 милиони УСД од истиот eBay, каде тие ќе станат стратешки партнери во 2001 година, за возврат за 19,5% од компанијата. Така, се роди првиот аргентински еднорог.

Во исто време кога локалната економија доживеа една од најкритичните фази во својата историја, компанијата „Галпен“ започна да лета. „Во 2002 година, тоа беше рекорд на раст, бидејќи на вдлабнатиот контекст ги охрабри луѓето да продаваат сè што не им било потребно“, рече шефот на МЛ.

Регионалната експанзија не е долго време, најпрво со Уругвај – земја во која се насели од 2002 до 2016 година и од каде патуваше во Буенос Аирес секоја недела да работи – Мексико и Бразил, а потоа и со Еквадор, Чиле, Венецуела и Колумбија, сè додека не достигне 19 земји каде што работи сега.

Иако е роден на национална територија, Аргентина е втор пазар на компании, бидејќи Аргентина учествува со 26% од вкупната сметка. На прво место е Бразил со 60%, што е околу 1.213 милиони американски долари

Од бизнисмен до бизнисмен

Галперан можеби не а домашни луѓе ако овој концепт се земе под строга дефиниција на „луѓе направени од нула“, но тој успеа да го направи своето богатство надвор од семејниот бизнис.

Тоа е четврти од петте сина и нивната врска со семејна боја е ограничена на помош во текот на летото. Иако ’митот’ што започна „Мели“ во гаража лебдеше, овој концепт има повеќе врска со романтична визија отколку буквално.

Не како оној Apple, кој ги презеде првите чекори во гаражата на куќата на Стив Jobsобс, Галперон и „момчињата од Стенфорд“ ги окупираат двата паркинга на зградата лоцирана во семејната Савадра. Прво, тие покриваат неколку парцели со брадавица и, како што растат, додаваат простор. Сè додека не мораат да се движат.

Во овие две децении беа додадени неколку достигнувања. Тој беше именуван од списанието „Форбс“ како еден од 40-те најуспешни претприемачи под 40 години. Во 2017 година, цели 46 години, тој влезе во најбогатиот ранг на светот со богатство од една милијарда американски долари, со што стана Аргентина на 7-то место на оваа листа.

Во 2007 година, Мели стана првата аргентинска компанија што се тргуваше на Nasdaq и една деценија подоцна беше заменета со не помалку од Yahoo! во Nasdaq 100, индекс што собира стотици големи компании за технологија.

Две години по тоа достигнување, Меркадо Либре скоро ја удвои својата пазарна капитализација – 24,4 милијарди американски долари – па дури и неодамна успеа да пласира една милијарда американски долари на берзата на САД.

Без оглед на тоа што беше откриено, имено неговата компанија, тој секогаш беше смирен култиватор. Бизнисмен од нуркачи и фармерки, без своја канцеларија, вози со својот лаптоп до Пиацере преку трокатен коридор окупиран од Торе Ал Рио, кој се наоѓа во Висенте Лопез. “

Сите чекаме да излезе на Меркадо Либре, јас сум првиот што сакам да се случи тоа “, призна тој. Во меѓувреме, тој продолжи да ја инженерира тековната трансформација на неговата компанија, која сè повеќе се свртува кон финансискиот бизнис. Ова осигури дека банките не се грижат:” Не ги гледам како конкурент, затоа што тие целат различна публика “.

Галперон верува дека „среќата е важно да се направи, но кога сте во вистинско време и на вистинскиот пат. Ако направите се за да бидете таму каде што сакате да бидете, ќе имате среќа“.

Без оглед на империјата во која верувам и колку далеку тој сè уште мора да се справи со „Мели“, неговата немирна душа го тера да изгледа надвор: „Во одреден момент сакам да кажам дека е време да направам нешто друго. Не сакам целиот мој живот да го има само Меркадо Либре “.