Машина за ваферова скала – најголем процесор со големина на iPad во светот

MobiDevices

Американската компанија Cerebras Systems го воведе најголемиот процесор во светот наречен Wafer Scale Engine, кој е споредлив во големина со 11-инчниот iPad Pro и е оптимизиран за задачи со АИ.

Карактеристики

Преработувачи на машина за вафли со димензии 21,5 × 21,5 см и површина од 46.225 кв. Мм се состои од 1,2 трилион транзистори и 400.000 јадра. Овој чип е направен според 16-nm TSMC процес и вклучува 18 GB ултра брз SRAM со ширина на опсег од 9 PB / s.

Церебра е ослабена

Моторот Wafer Scale е основен елемент на центарот за податоци со претходно инсталиран систем за течно ладење.

Повеќе предности од обичните сервери

Андреј Фелдман, извршен директор на системот „Церебрас“, изјави дека машината „Вафровата скала“ е 150 пати побрза од серверот со неколку графички картички НВИДИА, но во исто време зафаќа простор и троши електрична енергија од 2% до 3% во споредба со другите системи со ист капацитет .

Церебра е ослабена

Факт е дека на обичен сервер, за време на обработката, податоците постојано се пренесуваат помеѓу неколку одделни видео картички преку мрежен канал со релативно низок опсег, што значително ги намалува перформансите. Машината за вафровата скала го нема овој проблем, бидејќи целиот систем се наоѓа на една табла.

Тешкотии во развојот

Системот „Церебрас“, кога работи на машини „Вафер скала“, се соочува со проблем со големо отфрлање на процесорот заради комплексноста на нивната структура и големиот број на елементи, парењето од кои едниот го прави целиот чип неупотреблив. Сепак, компанијата сè уште го реши овој проблем со додавање на можност за „намалување“ на податоците на оштетените делови.

Церебра е ослабена

Датум на издавање

Системот „Церебрас“ планира да започне со испраќање на центри за податоци засновани на машината „Вафер скала“ во септември 2019 година.