Мајкрософт објави нова алатка за ажурирање на фирмверот Surface …

Microsoft publica una nueva herramienta de actualización de firmware de Surface Dock 1

Мајкрософт објави нова алатка за ажурирање на фирмверот Surface Dock 1

Мајкрософт оваа недела објави нова алатка за ажурирање на фирмверот Microsoft Surface Dock што ја заменува претходната алатка.

„Ажурирањето на фирмверот Microsoft Surface Dock (е) неодамна редизајнирано за автоматско ажурирање на фирмверот Surface Dock додека работи во позадина на вашиот Surface уред“, објаснува веб-страницата на Microsoft Docs. “Откако ќе се инсталира, таа ќе ажурира секое Површинско пристаниште поврзано со вашиот уред за површинска површина”

Само да беше така лесно

Оваа нова алатка, наречена Surface Dock Firmware Update, го заменува претходниот Surface Dock Updater, кој беше наречен Microsoft Surface Dock Updater. (Да, старата алатка имаше “r” на крајот на своето име и новата не.) Старата алатка претходно беше достапна само преку Surface Tools за IT пакетот за преземање. (Од она што можам да кажам, тоа е сè уште точно, но што и да е). Првата верзија на оваа нова алатка е наречена Surface_Dock_FwUpdate_1.42.139_Win10_17134_19.084.31680_0.msi. Едноставно нели?

Чекај, се влошува.

Според „Мајкрософт“, за успешно да ја инсталирате оваа алатка и најновото ажурирање на фирмверот за „Долна површина“, треба да му дадете на услугата во позадина неколку секунди за да проверите за ажурирања; Не е дадено известување. Потоа исклучете го Surface Dock од Surface PC и почекајте 5 секунди пред повторно да се поврзете. „Ажурирањето на фирмверот Surface Dock (тогаш) нормално ќе го ажурира пристаништето тивко во позадина, откако ќе се исклучи од пристаништето и повторно ќе се поврзе“, вели „Мајкрософт“. „Процесот може да потрае неколку минути за да се заврши и ќе продолжи дури и ако е прекинат“.

Да, тоа е автоматски процес. Меѓутоа, ако тоа не е доволно комплицирано, можете рачно да го ажурирате фирмверот. И ова е местото каде што работите стануваат навистина луди.

„Поврзете го вашиот Surface Dock 2 минути и потоа исклучете го од вашиот уред“, објаснува „Мајкрософт“. „Ажурирањето на фирмверот DisplayPort ќе биде инсталирано додека хардверот не е присутен. ЛЕР на портата Етернет на базата ќе трепка додека е во тек ажурирањето. Почекајте додека ЛЕР не престане да трепка пред да го исклучите вашиот Surface Dock од напојување … needе треба да го исклучите и поврзете повторно лулчето двапати пред да заврши ажурирањето. “

Со среќа!

Означено со Површинско пристаниште