Мајкрософт проект xCloud, конзола за игра, наводно, може да биде нов ефтин Xbox

Microsoft Project xCloud Game Streaming Console Rumoured, Could be New Low-Cost Xbox

Наспроти неодамнешните шпекулации дека „Мајкрософт“ ги откажа плановите за лансирање на ефтина конзола заедно со следната генерација Xbox, новите гласини укажуваат дека „Мајкрософт“ всушност работи на таков уред, и дека тој ќе биде дизајниран за стриминг игри преку претстојните Проекти. Услуга XCloud. Според изворот, новата конзола ќе го донесе xCloud на телевизија лесно и достапно. Овој уред ќе му помогне на xCloud да се натпреварува со неколку услуги што се појавуваат во игра, вклучувајќи ги Google Stadia, EA Project Atlas, па дури и понуди пријавени од Волмарт. Проектот xCloud досега се очекува да биде насочен кон мобилни гејмери, дури и оние со хардвер со висок степен и бавни мобилни интернет врски.

Вестите за втората ефтина конзола Xbox, со кодно име ‘Локхарт’, која ќе биде објавена заедно со наследникот на помоќната Xbox One X ‘Anaconda’, се појавија кон крајот на минатата година. Повеќе достапните единици, наводно, се доволно моќни за ракување со игри на 4K, па дури има и SSD за брзо вчитување на игри. Во тоа време не беше поврзано со Project xCloud, но не е познато дали на уредот ќе му недостасуваат дискови и зависи од испраќање дигитални игри.

Мајкрософт го прегледуваше уредот со кодното име „Анаконда“ и го направи името на кодот на проектот Скарлет официјално на E3 игри конвенцијата во јуни оваа година. Уредот ќе понуди излез од 120fps и ќе дејствува како приватен сервер за стриминг на игри xCloud, што им овозможува на корисниците да играат свои игри од други уреди. Овој уред ќе биде компатибилен со тековните игри Xbox One, а се очекува да излезе во продажба во 2020 година.

Во тоа време, не се споменуваше „Локхарт“ и се шпекулираше дека уредот е целосно откажан. За програмерите се вели дека не се задоволни од напорот што е потребен за поддршка на двете искуства, а „Мајкрософт“, наводно, е загрижен дека доколку програмерите таргетираат понизок квалитет, а потоа бидат надградени, посилната конзола Xbox нема да изгледа добро кога е вовлечена со следната генерација PlayStation од Sony.

Сега се објави дека „Локхарт“ (или неговиот наследник) прикажува многу основна локална моќ на обработка, потпирајќи се на xCloud за повеќето рендерирање игри. Според изворот, новинарот Бред Самс, уредот сега се гледа како мост за донесување игри xCloud на телевизиите на луѓето. Во само-објавено видео на Јутјуб Канал, Самс рече дека конзолата може да не биде лансирана заедно со „Анаконда“, но активно се развива.

Проектот xCloud за прв пат беше објавен во октомври минатата година, со официјално соопштение се опишува како „повеќегодишно патување“. Судскиот процес се очекува да започне во октомври 2019 година, а од компанијата исто така соопштија дека илјадници игри Xbox сега и во иднина ќе можат да бидат преместени со минимални напори од инвеститорот.

Микрософт минатата година исто така рече дека тие ја тестираат услугата внатрешно и дека во играта ќе се играат смартфони и таблети со помош на контролер на допир или Xbox со мала брзина врска. Оваа услуга е поддржана од компјутерска инфраструктура за компјутерски облак Азур.