Мајкрософт развива само една верзија на Xbox Скарлет

Microsoft Mengembangkan Hanya Satu Versi Xbox Scarlett

Во интервју за Business Insider, Фил Спенсер, раководител на марката Xbox, рече дека компанијата во моментов се фокусира на Project Scarlett. Компанијата во моментов не работи на Локхарт, послаба конзола од 9 генерации, која се појавува многу пати во гласини.

Мајкрософт развива само една верзија на Xbox Скарлет - слика # 1

Мајкрософт ги менува своите планови за 9-та генерација.

За време на годинашната изложба Е3, Мајкрософт ги претстави првите официјални информации за Проектот Скарлет, следниот генератор Xbox. Доста интересно, целиот материјал вели „конзола“- во еднина – иако претходна гласина посочи дека гигантот Редмонд подготвува два паралелни модели: послаб, познат по кодното име Локхарт, и посилниот, познат како Анаконда. Се чини дека не е случајно. Интервјуто дадено од шефот на Xbox, Фил Спенсер за Business Insider покажува дека Мајкрософт планира да се фокусира на еден уред.

Еден Xbox за да постави сè …

„Минатата година рековме конзола и испративме конзоли (Xbox One S All-Digital Edition – уреднички белешки) и сега детализираме други конзоли. Мислам дека е множина “, рече Спенсер“. Технички е множина. Во моментот се фокусираме на Проектот Скарлет и на она што го прикажуваме на сцената “, додаде тој со смеа.

Плановите за две од најновата генерација конзоли Xbox никогаш не биле официјално потврдени, но тие се појавуваат доста често во гласините. Дали компанијата навистина ја менува својата стратегија? И, ако е така, кои се причините за оваа одлука? Можеме само да претпоставиме – разговорот со шефот на Xbox не даде одговор на ова прашање.

Локхарт – секој што гледа, секој што знае

Нема негирање дека играта развиена за обете платформи не е толку интересна како и првичното сценарио. По прилично слабата 8-та генерација (Xbox One се продаде далеку полошо од PlayStation 4), Microsoft не беше во можност да создаде повеќе „многу импресивни“ работи. Компаниите имаат потреба од вистински убиец, а потребата да се земат предвид многу поефикасните спецификации на Локхарт, можат ефикасно да ги ограничат можностите на развивачите.

Втората причина е прилично студениот прием на Xbox One S All-Digital Edition. Во моментот на пуштање, конзолата беше критикувана дека е премногу скапа, ефикасно блокирајќи ги потенцијалните клиенти – за малку повеќе (и честопати помалку пари благодарение на разни промоции) можете да купите нормален Xbox One S, па зошто некој би бил заинтересиран за модел без оптички погон? Локхарт, исто така, треба да биде чиста алатка за дигитална дистрибуција и можеби гигантот Редмонд се плаши дека нема да го исполни најдобриот прием.

Мајкрософт развива само една верзија на Xbox Скарлет - слика # 2

Новиот Xbox мора да ги избрише сите од нозете. Но, дали може да го стори тоа?

Последната потенцијална причина за напуштање на послаб Xbox модел може да биде поврзана со необична идеја за нејзиното работење. Конзолата треба да биде опремена со графички процесор 4-терапевти и за најсложените наслови со услуги за стриминг на Microsoft. Сепак, на Е3 2019 не научивме многу за мистериозниот проект xCloud, каде некои луѓе го видоа најголемиот ривал на платформата Google Stadia. Дел од конференцијата што се осврна на овој проблем беше толку краток што некои гледачи можеби го пропуштија одејќи во кујната за да пијат кафе. Не постои негирање дека технологијата сè уште треба да биде рафинирана и несигурна на почетокот на 9-та генерација.

  1. Мајкрософт – официјална веб-страница