Меморијата за умрените Samsung A се појавува кај трговците на мало

Memori A-die Samsung muncul di pengecer
Накратко: Меморијата А-умре на Samsung се појави во малопродажната компанија MemoryCow со седиште во Велика Британија и сигнализира дека Samsung сака да понуди 32 GB DIMM за потрошувачите во блиска иднина. Додека првичните спецификации за меморија со A-die не се многу интересни, тие исто така не се изненадувачки. Самсунг ќе има полни раце ако компанијата сака да подготви А-умира за да ги замени популарните Б-умири во смисла на оверклокување, а не да му ја предаде меморијата за оверклокување на круната на СК Ханикс или Микрон.

IC-меморијата Б-умре на Samsung стана златен стандард за оверклокување на меморијата, но беше запрена пред само неколку месеци, многумина жалеа за хардверската заедница. Во тоа време, ние шпекулиравме дека Samsung се грижи за својата меморија А-умре како наследник на типот и дека сè уште може да биде вистина.

Самсунг ја произведува познатата меморија Б-умре на јазол на процеси од 20nm, но меморијата А-умре ќе забележи миграција до 10nm – можеби 1z-nm класа, што е процес на 3 генерација на Samsung од 10nm. Додека уредите со меморија A-die во дивината се чини дека се малку и далеку помеѓу овие двајца, Hardwareluxx има видено дека модулите DDR4 користат IC-A-die.

Главните предности на меморијата А-умре се густината на чипот, ветувајќи зголемена густина на меморијата по модул и носат потрошувач DIMM од 32 GB. Изгледа модулот DDR4 – број на носење M378A4G43AB2-CVF – очигледно го прави тоа. Ова е двоен ранг DIMM со капацитет од 32 GB. Исто така, работи со фреквенција од 2.933 MHz, со тајминг CL21-21-21 и работи на 1,2V.

Бројките не се импресивни, особено ако се земе предвид колку е изгубен времето. Но, ова е нова меморија во новиот процес на креирање. Потребно е време за да созрее. Меморијата Б-умре на Samsung, исто така, не започна со оверклокување на поставките за светски рекорди. Фреквенцијата и тајмингот веројатно ќе се подобрат во иднина. Дали A-dies ќе се совпадне или ќе го надмине претходникот, е друго прашање.

Модулот Samsung M378A4G43AB2-CVF е наведен на MemoryCow, со цена од список од 128,33 фунти, без ДДВ. Тоа значи околу 158 долари, што ќе се натпреварува со сегашните цени за комплет од 32 GB.

Главна глава на слика: Меморија за случаен пристап од 7heaven