Министерството за комуникации го одобри издавањето на eSIM во Русија

Министерството за комуникации го одобри издавањето на eSIM во Русија

Според руското издание на Ведомости, Министерството за комуникација на Руската Федерација дозволува „Теле2“ да ги поврзува клиентите користејќи еСИМ. Запомнете дека eSIM е дигитална SIM картичка која е вградена во таблет, паметен телефон или паметен часовник и заменува обична СИМ картичка.

Кога поврзувате уред со eSIM на мобилна мрежа, не е потребна обична SIM картичка. Сè што ви треба е да го скенирате QR-кодот обезбеден од операторот. Така, корисниците ќе можат да ги менуваат операторите, без промена на СИМ-картичката на нивниот уред. eSIM може да се користи на iPhone XS, iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max.

Првиот ЕСИМ започна да го издава Теле2 на 29 април, но следниот ден, поради недостаток на виртуелна СИМ-картичка, објавувањето беше суспендирано. Од 19 септември, објавувањето на еСИМ продолжи. За да добиете eSIM, мора да го покажете пасошот во салонот за комуникации и да добиете QR код за скенирање. Tele2 ќе поврзе до 15.000 клиенти, времето на проба не е одредено.

Во иднина, се очекува далечинскиот прием на eSIM, на пример, преку портали за јавни услуги или во филијалите на МФЦ. Кога ова сè уште може да биде непознато.