Мобилен пазар: Samsung се фаќа со Xiaomi во Индија, но ја губи врвната доминација за OnePlus

Pasar seluler: Samsung mengejar ketinggalan dengan Xiaomi di India, tetapi kehilangan dominasi premium untuk OnePlus

Не е изненадувачки што Индија, со население од повеќе од 1 милијарда луѓе, е голем пазар за продажба на паметни телефони и мобилни уреди. Континуираното инсистирање на надмоќ, Xiaomi последниве години го доби прилично убедливо. Сепак, Samsung и OnePlus се јасно зад конкурентите.

Pasar seluler: Samsung mengambil Xiaomi di India, tetapi kalah dominasi premiumnya pada OnePlus Xiaomi испрати 10,2 милиони паметни телефони во Индија во вториот квартал од 2019 година за 29 процентен удел на пазарот во Индија. “Според Counterpoint Research, Xiaomi има 28% удел на пазарот во вториот квартал на 2018 година, што е само мало зголемување од година во година. За разлика од тоа, Samsung порасна за 3% во однос на вториот квартал на 2018 година и сега стои на повеќе од 26%.

Анализа на уделот на пазарот на паметни телефони во Индија Q2 2018 – Q2 2019 | (в) Истражување на контра-точка

Податоците покажуваат и дека Samsung го отвори Xiaomi. Додека растот на Xiaomi е во застој, Samsung продолжува да се здобива со пазарен удел. Помеѓу првиот и вториот квартал од 2019 година, технолошкиот гигант го зголеми својот удел на пазарот за два проценти, пренесува Counterpoint. Овој раст несомнено беше поттикнат со објавувањето на паметните телефони од серијата Samsung A и М. Друг фактор беше падот на цените за старите модели на сериски влезни нивоа J..

    Анализа на уделот на пазарот на паметни телефони во Индија Q2 2018 - Q2 2019 |  (в) Анализа на стратегија

Анализа на уделот на пазарот на паметни телефони во Индија Q2 2018 – Q2 2019 | (в) Анализа на стратегија

Тогаш Counterpoint во извештајот се осврнува и на ситуацијата со OnePlus. Кинескиот производител забележа феноменален раст во вториот квартал од 2019 година, главно како резултат на побарувачката за ново објавената серија OnePlus 7 и OnePlus 7 Pro. Поради оваа побарувачка, продажбата на „OnePlus“ достигна највисоки достигнувања и за прв пат се најдоа во првите десет. OnePlus дури го надмина Samsung во сегментот на премиум пазарот.

Повеќе за: Пазарот на паметни телефони

Извор: XDA Developer преку стратегија аналитика, Counterpoint