Модемот Qualcomm Snapdragon X60 5G се заснова на 5nm процес и ветува побрз 5G

Modem Qualcomm Snapdragon X60 5G didasarkan pada Proses 5nm dan menjanjikan 5G lebih cepat

Qualcomm го најави својот трета генерација модем Snapdragon X60 5G и потврдува дека ќе биде произведен во 5nm процес. Овој нов модем ќе произведе значителен широк опсег на ширина, како резултат на поддршката за агрегација на операторот во опсегот Sub-6 GHz (FDD и TDD) и истовремена агрегација во кариерата во опсегот на фреквенција од 6 GHz и mmWave.

Со поедноставни зборови, Snapdragon X60 ќе им овозможи на операторите поголема флексибилност со тоа што ќе им овозможат да комбинираат различни фреквенциски опсези и типови на опсези за целосно да ја искористат достапната ширина на опсег од 5G. Qualcomm верува дека оваа поддршка за агрегација во кариерата ќе помогне да се забрза преминот во Standalone (SA) 5G.

Интегрираниот пристап на модем-RF е прифатен како најдобар начин за 5G (особено mmWave), и со тоа не е изненадувачки што X60 доаѓа заедно со новиот модул за антена QTM535 mmWave за поддршка на оваа зголемена ширина на опсег. Qualcomm исто така обезбедува комплетно решение за предниот крај на RF-предниот дел за под-6GHz.

Прочитајте и: Двојниот режим 5G не е ист со Dual SIM 5G

Qualcomm Snapdragon X60 vs Snapdragon X55: Побрза брзина

Модемот Qualcomm Snapdragon X60 5G се заснова на 5nm процес и ветува дека ќе биде побрз 5G 1

Qualcomm Snapdragon X55 (се користи на телефони Snapdragon 865) е главно ажурирање на Qualcomm X50 затоа што додава важна поддршка за FDD на опсегот под-6GHz, поддршка за опсегот од 26 GHz mmWave, и е првиот мултимоден модем Qualcomm кој поддржува 2G, 3G, 4G, и 5G. Овие дополнувања ја прават X55 погодна за глобално усвојување.

X60 е очекуваниот следен чекор кој интегрира уште неколку 5G карактеристики што му овозможуваат да обезбеди многу повисок опсег од 5G. Побарувања за Qualcomm Преземете 7,5 Gbps за mmWave и преземате до 5 Gbps над под-6 GHz.

За споредба, X55 се заснова на 7nm процес и рекламира брзина на преземање до 6Gbps над mmWave.

Модулот за антена на QTM535 mmWave ги поддржува сите главни опсези од mmWave во распоредувањето – 26 GHz, 28 GHz и 39 GHz. Тоа е потенок од последната генерација QTM525 (што може да ја ограничи дебелината на мобилниот телефон на под-8мм) и производителите сепак треба да додадат најмалку 3 за соодветно покривање.

Кога ќе видиме 5G телефон со Snapdragon X60 5G модем?

Времето за пазарење на моделот 5G на Qualcomm се движи од неколку месеци до неколку години, а TSMC и Samsung сè уште не започнале масовно производство на 5nm процес. Сепак, Qualcomm гарантира дека телефоните од 5G со модемите Snapdragon X60 ќе бидат достапни уште во 2021 година.

За паметните телефони, Snapdragon X55 во моментот е во полза и ќе биде моделот 5G што го гледаме во повеќето предводници оваа година (Qualcomm продава во продавница SD 865 и X55 во еден пакет).