Нарачувате нов Apple iPhone? Очекувајте кратко одложување пред да пристигне

Memesan yang baru Apple iPhone? Harapkan penundaan singkat sebelum itu tiba

Apple се очекува да го претстави продолжението на влезното ниво на iPhone SE следниот месец. IPhone SE2 всушност се очекува да биде наречен iPhone 9 затоа што изгледа како iPhone 8 до 4,7 инчен LCD екран. Внатре, чипотот Bionic A11 iPhone 8 е заменет за чипсетот Bionic A13. Вториот е моќниот SoC што го користи iPhone 2019. И покрај подобрениот чип, Apple ја зголеми количината на меморија на мобилен 50% од 2 GB RAM меморија на 3 GB. Цените се очекува да започнат од 399 американски долари. Целта на „Епл“ е да понуди неколку нови уреди во првата половина од оваа година за да вози продажба шест месеци по објавувањето на линијата „iPhone 11 Pro“. Производството на новиот модел треба да започне на крајот на овој месец. Сепак, дојде до коронавирусот што ги принуди компаниите како Фокскон да ги затворат своите линиски склопки. Производителите и добавувачите на договори полека го рестартираат производството; Освен оваа вест, постојат шпекулации дека производството на iPhone 9 може да не започне до следниот месец.

Објектите за производство на iPhone работат со капацитет од 30% до 50%

Според „Ајкик преглед“ на „Никеи“, „Епл“ првично ги замоли своите добавувачи да изградат 80 милиони ајфони за првата половина на 2020 година; Оваа бројка вклучува 15 милиони iPhone 9 единици. Но, еден анонимен извор му рече на „Никеи“ дека добавувачите на iPhone во моментот работат со капацитет од 30% до 50%. „Ограничената понуда на iPhone телефони веројатно ќе продолжи до април. Има уште многу пречки, од недостиг на работна сила до логистички транспорт“, рече изворот. Епл исто така истакна дека инвентарот на iPhone е ограничен кога синоќа објави оглас за ефектот на вирусот во тековниот квартал на компанијата. 75% од најголемите 200 добавувачи на Apple имаат најмалку еден производствен капацитет во Кина, додека 22% имаат три или повеќе објекти. Постојат потенцијални добри вести за Apple. Денес, JP Morgan Asia Pacific Equity Research им рече на клиентите дека „… намалувањето на залихите управувано од побарувачката може да биде силно откако ефектите од вирусот ќе се намалат.“ Погодени се купувачите на „Apple iPhone“ во САД. Инвентарот за најдобра понуда за iPhone е толку низок, што е потребно една недела за да земете вистински 256 GB нов iPhone 11 Pro Max кој е нарачан во најблиската продавница. Испораката на 256 GB Midnight Green верзијата на iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max се вели дека ќе трае осум дена од Apple, додека оние во Тајван треба да чекаат 11 дена за истиот модел.

Испрати од Apple iPhone 9

Друг извор изјави дека „Добавувачите даваат се од себе за производство и испорака на iPhone [lebih murah] во рок од четири недели … Доцнењето не треба да биде предолго, во спротивно ќе влијае на новата стратегија за продажба на AppleProduct во втората половина на оваа година. Најголемата неизвесност е сè уште својствена затоа што никој не може да биде сигурен дали е контролиран вирусот корона. „Дводневниот карантински период за оние кои патуваат во други провинции завршува во понеделник што им овозможува на производителите на договори повторно да го зголемат производството.

Во извештајот се вели дека компаниите како што е Фокскон работеле напорно за да се осигурат дека нивните капацитети немаат вируси и дека се грижат компонентите, компонентите и работната сила. Некои нови ограничувања ги претвораат деловите за испорака во голем проблем. Некои добавувачи треба да ги заменат возачите кои испорачуваат делови и компоненти од синџирот на снабдување секој пат кога се преминува провинцијална граница. Кинеската влада, загрижена за ефектите од вирусот врз економијата, ги повика локалните власти да им помогнат на производителите на договори да продолжат со производство на производи.