Наскоро ќе можете да го купите првиот телефон со јаглеродни влакна во светот

carbon 1 mark ii angled bottom outside

Додека се преклопуваат и 5G се популарни деновиве, една релативно непозната компанија напорно работеше на развивање на првиот мобилен телефон за движење во друга насока. Carbon 1 Mark II е првиот паметен телефон во светот со јаглеродни влакна и ние поминавме време со него.

Постои силна можност што никогаш не сте ја чуле за креаторот, Carbon Mobile, и покрај тоа што компанијата работи од 2016 година. Организацијата со седиште во Берлин се нарекува себеси „компанија за идејни технологии“, адектен опис со оглед на единствениот производ што го открива. Досега точно е така.

Како што можете да видите од неговото име, слично на неодамна објавениот предводник на Sony 2020 (Xperia 1 II), ова е, всушност, втора итерација на јаглерод 1. Првата верзија е кратко изложена на технолошки настани во Европа и Европа. Блискиот исток пред неколку години, но никогаш не ги надмина основните докази за концептот.

Carbon Mobile го искористи времето уште (заедно со одговорите од првичните напори) за да го извести Carbon 1 Mark II – ревизија која е скоро подготвена за потрошувач (во времето на пишување) која сè уште ги држи принципите на првиот телефон во срцето да биде многу тенка (6,9 мм) и врежан од јаглеродни влакна.

Наскоро ќе можете да го купите првиот светски телефон за јаглеродни влакна 1 во светот
Јаглеродното влакно е комплициран материјал за употреба

Рефлектирајте го оној на Формула 1 автомобил (со едно притискање), тоа е Јаглерод 1 Марк II користи карбон монокок шасија, која треба да помогне при вкочанетост и издржливост – особено за уредите колку што се тенки.

Освен неговиот екстремно тенок профил, овој телефон сè уште користи USB-C порт, метална хардверска контрола од десната страна и сензор за отпечатоци, монтиран на посебна страна. Подвижната должина на секоја страна од 6in AMOLED екранот е исто така многу тенка, додека има мала брада и чело – второто значи дека нема празнина и простор за предна камера од 20MP.

Справување со јаглерод 1 Марк II, дури и не се чувствува како вистински производ. Со тежина од 125 грама, ова е многу лесна (јас првпат помислив дека ми е дадена кукла единица, додека не се вклучи екранот), со тежина од 50 грама пониска од iPhone со иста големина.

Наскоро ќе можете да го купите првиот светски телефон со јаглеродни влакна 2 во светот
Двојниот сензор од 16MP на Samsung е на задниот дел од Carbon 1 Mark II

Компанијата има за цел карбон 1 Марк II во постојната фан-база „Карбонизатори“, како и оние заинтересирани за „животен стил на изведба“ – оние кои можеби веќе имаат благодарност од јаглеродни влакна преку убов кон велосипедизам, едрење, Формула 1 и слично – да ги користат пример на компанијата.

За разлика од намерата на Lenovo со новата Motorola RAZR, привлечноста на необична публика има смисла, бидејќи уредот не може да се натпреварува со најголемите производители на мобилни телефони од гледна точка на перформанси, наместо тоа, се надева дека ќе се истакне од неговиот дизајн, развој и ексклузивност.

Излегува дека работењето со јаглеродни влакна на скала е скапа и тешка афера и тоа е најверојатно причината поради која луѓето како Samsung и Huawei не ги објавиле самите мобилни телефони со телесен карбон. Carbon Mobile има намера да објави само 2.000 единици и 800 евра по поп, со проценет датум за испорака за оваа прва серија на крајот на јуни 2020 година.

За цената, Carbon 1 Mark II се крева против луѓе како Google Pixel 4 и iPhone 11, што значи дека заинтересираните страни навистина треба да бидат добиени од апелот за јаглеродни влакна за да сакаат да ги намалат своите пари.