Наставки за Chrome и Firefox кои крадат лични податоци без …

Наставки за Chrome и Firefox кои крадат лични податоци без дозвола од корисникот 1

Неодамнешните истражувања откриле дека некои од наставките на Chrome и Firefox крадат податоци без дозвола од корисникот. Додека го чекате овој сериозен проблем, на корисниците на Chrome и Firefox им се препорачува да го проверат нивниот прелистувач.

Според истрагата на „Вашингтон пост“, откриени се вкупно 6 наставки кои ги крадат личните податоци на корисниците. Оваа листа вклучува некои од најпопуларните алатки што ги користат милиони корисници ширум светот. Оваа листа вклучува Hover Zoom, SpeakIt, SuperZoom, HelF, SaveFrom.net Helper, FairShare Unlock и PanelMeasociation. Сите овие алатки се достапни како наставка во Chrome и две од нив во Firefox. Севкупно, наставките се инсталирани повеќе од четири милиони пати во светот.

Прекарот DataSpii од истражувачот за безбедност Сем Јадали, платформата собра податоци собрани од апликации и екстензии во текот на еден временски период. Некои од наставките, наводно, започнуваат да собираат податоци веднаш по инсталирањето во прелистувачот, додека некои чекаа да започнат неколку недели, во просек 24 дена.

Овие наставки користеле многу паметна технологија за да украдат лични податоци на корисниците. Дури и истражувачите на Mozilla и Google не беа свесни за овие податоци. Овие наставки ја преземаат целата оптовареност на JavaScript од Интернет сервери во кои беше вклучен и кодот за собирање на податоци, кој потоа беше декодиран за да ги собере основните информации.

Adадали истакна дека овие сервери се поврзани со фирмата за аналитики Начо аналитика, која исто така имала информации за податоци за внатрешна врска од поголемите корпорации како „Епл“ и „Тесла“.

Сите екстензии сега се отстранети од веб-продавниците Chrome и Firefox, но корисниците сè уште треба да проверат за да бидат сигурни дека нивните прелистувачи не се во опасност.

За најновите новости и технологии, Инсталирајте Апликација TechnoCodex и следете нè натаму Фејсбук и Твитер. Исто така, ако ви се допаѓаат нашите напори, размислете да ја споделите оваа приказна со вашите пријатели, ова ќе нè поттикне да ви понудиме поинтересни ажурирања.