научете како да ги заштитите вашите податоци од интернет хакери

Интернет протоколот функционира како компјутерска лична карта

IP е идентификациски број на компјутер, затоа е важно корисниците да ги знаат нивните својства и да ги заштитат за да спречат напади преку Интернет.

Пристапот до Интернет бара голема количина на информации што не ги реализираат многу корисници. Меѓу овие информации, ИПили Интернет протокол („Интернет протокол“ во буквален превод) е еден од најважните. Во основа, IP е идентификациски број што секој компјутер го има при поврзување на Интернет и може да го идентификува скоро сите веб-страници.

Проблемот е во тоа што луѓето кои се неискусни во виртуелните средини може да завршат со измама и измама затоа што не ја разбираат важноста на заштитата на животната средина. ИП. Затоа треба да знаете како работи Интернетот, спречувајќи вашите податоци да не паднат во рацете на сајбер криминалците. Едно такво решение е употребата на а VPNили Виртуелна приватна мрежа („Виртуелна приватна мрежа“ во буквален превод), што може да помогне да се заштити, покрај тоа ИП, вашите најважни податоци.

Како работи IP?

Веднаш штом ќе пристапите на веб-страницата, вашиот матичен број (ИП) испратен на страницата. Со овие податоци, продажните места, на пример, можат да понудат производи според територијата на корисникот, затоа што, како и кодот, исто така се информира локацијата.

Интернет протоколот функционира како компјутерска лична картаИнтернет протокол (IP) функционира како компјутерска лична карта

Кога пребарувате, може да најдете реклами од продавници во вашата област. Ова е затоа што користи веб-страницата ИП да дознаете дури и даватели на услуги на Интернет кои се ангажирани. Она што ја прави оваа реклама не е извонреден хакер, бидејќи информациите се заштитени и слабо достапни. Во секој случај, тоа не е добро, особено во ера во која податоците протекуваат се размножуваат и тие се тргуваат без никој да знае.

Ако луѓето ја дознаат мојата IP, дали сум во опасност?

Одговорот е не, затоа што на секоја посетена страница има број ИП вашите посетители. Ако е доволно да протече, Интернетот нема да биде безбедно место за никого. За среќа, ова не е точно, и постојат ефективни методи за да се заштитите, спречувајќи ги луѓето од лоши намери да ги украдат вашите важни податоци.

Кога пристапувате до веб-страница, веб-страницата автоматски има пристап до информации како што се локацијата на посетителите и интернет провајдерите.Кога пристапувате до веб-страница, веб-страницата автоматски има пристап до информации како што се локацијата на посетителите и интернет провајдерите.

Дознајте повеќе за вас ИП е првиот чекор за спречување на напади хакери. Луѓето исто така не треба да се потпираат само на основната заштита како заштитниот идна пример

Разберете ги најчестите измами што вклучуваат IP

Хакерите можат да користат незаштитени IP-адреси за да испратат измама во компјутерХакерите можат да користат незаштитени IP-адреси за да испратат измама во компјутер

Го цитираме рутерот затоа што токму тоа е портата на сајбер напади. Криминалците можат да користат ДНСили Систем за име на домен (“Систем за име на домен” на португалски јазик), што е алатка “Преведете” тоа ИП до веб-страниците на кои пристапувате преку прелистувач.

Ако вашиот рутер нема лозинка или протекол, хакерот може да испрати ДНС опасни хакови што ќе предизвикаат вашиот пристап до веб-страници на банка, социјални мрежи или нешто од вредност да бидат пренасочени кон пиратската страница што ја имитира вистината. Несвесно, корисниците завршуваат со внесување на нивните лозинки и лични податоци, кои ќе бидат копирани и измама подготвени да бидат усовршени. Овој криминал се нарекува Пиратство ДНС и може да ви даде навистина големи главоболки.

Придобивки од Виртуелна безбедност на VPN

А VPN Ова е програма која е слична на антивирус, но со различна функција: го штити вашето прелистување со криење на податоци, како самиот ИП. Можете дури да ја поставите како локација за вашата порта на Интернет во друг град или дури и во земја.

Да се ​​биде во можност да навигирате скриени е прилично позитивна работа. Покрај тоа, можете да пристапите до веб-страниците и платформите како да сте од друга земја и да можете да користите онлајн услуги што се достапни само во странство. Цените обично се многу прифатливи и пакетите што се плаќаат секој семестар и година се уште поприфатливи.

Повеќе совети за избегнување на измама

Постојат неколку совети во оваа област што може да ви ги дадат да не страдате од измама што може да се појави на Интернет, што за жал еволуираше. Покрај регрутирање а VPN За побезбедно пребарување, треба да бидете сигурни дека вашата лозинка за Интернет е силна. Користете големи букви, броеви и специјални знаци, како точки на извичник, tic-tac-пети или прашалници.

Заштита на IP - 3Користете специјални знаци во лозинките за Wi-Fi

Ова е затоа што, покрај измамата што е споменато погоре, хакер може беспрекорно да влезе во вашата мрежа и да види кои уреди се поврзани. Ова го олеснува истекувањето информации, без разлика дали преку мобилни телефони, видео игри, таблети или компјутери.

Не заборавајте често да ја менувате вашата лозинка и потпирајте се на програми кои ви помагаат да добиете заштита и навигација на уредот, како на пр VPN. Дај и ти заштитниот ид навремено, направете ги потребните ажурирања. Следејќи ги овие совети, можете полесно да сурфате на Интернет, знаејќи дека вашите податоци ќе бидат безбедни.