Најдобрата услуга за VPN за 2019 година

Layanan VPN terbaik untuk 2019 1

Најдобрата услуга за VPN за 2019 година 1

Виртуелните приватни мрежи (ВПН) делуваат како тампон помеѓу вас и содржината на која се обидувате да пристапите, ефикасно покривајќи го вашиот идентитет од луѓе што се обидуваат да влијаат на вашите активности.

Ова им овозможува на врските што работат преку VPN да имаат корист од дополнителен слој на безбедност, што е корисно за оние кои сакаат да ги заштитат своите уреди кога се поврзани на отворена јавна мрежа. ВПН-овите се оддалечени работи затоа што им овозможуваат на вработените пристап до чувствителни работни документи безбедно и безбедно од канцеларијата.

За општа употреба на Интернет, VPN функционира како маска за вашата IP адреса, која во основа делува како посредник помеѓу веб-серверот и Вашиот уред само со прикажување на VPN адресата.

За да го направите ова, потребна ви е виртуелна врска од точка до точка преку употреба на специјални врски, протоколи за виртуелна тунелирање или шифрирање на сообраќајот. VPN-овите се достапни од јавниот интернет и можат да обезбедат неколку придобивки од мрежни широки области (WAN).

Оваа технологија е развиена за да им овозможи на оддалечените корисници пристап до апликациите и ресурсите на претпријатието. Врските со приватна мрежа се прават со употреба на шифриран протокол за шифрирање, кој ви помага да бидете скриени од луѓе кои сакаат да peopleиркаат на вашата деловна активност.

Покрај поврзувањето од далечина со деловните системи, VPN-ите обично се користат како начин да се надминат регионалните клучеви, но некои Интернет-страници го блокираат пристапот до VPN технологијата која е позната за да спречи заобиколување на нивните географски ограничувања.

Комплетен опис за тоа што се VPN и како тие се користат може да се најде овде.

Во моментов е нелегално да се користат VPN во Кина, освен ако не ви е дадена дозвола од владата, а во Велика Британија има сличен обид да се забрани софтверот според законот за Истражни сили, иако активистите за човекови права се спротивставуваат на ова.

Изборот на VPN може да биде тешко, особено затоа што има достапни бесплатни и платени опции. Некои доаѓаат со повеќе премиум карактеристики што ветуваат подобра заштита на идентитетот, додека други тврдат дека нивните услуги полесно се поврзуваат или нудат поголема потенцијална територија.

Одлучивме да го тестираме ова тврдење, издвојувајќи едни од други најдобри VPN услуги на пазарот за да ви помогнеме да одлучите што е соодветно за вашите потреби.

Како тестираме

За да ги процениме перформансите на секој VPN, го инсталираме неговиот клиент за компјутер во виртуелна машина Виндоус 10 (В.М.), работи на домаќин на Windows 10. Тестирајте една услуга одеднаш, ние се поврзуваме со најблиската локација на серверот – обично Лондон – и правиме пет-минутен пинг-тест паралелно на ВМ и домаќинот. Во секој случај, домаќинот не доживува загуба на пакетот, овозможувајќи ни да ги измериме загубите преку VPN.

Во секој В.М. исто така користиме speedtest.net за да ги споредиме брзините на широкопојасен интернет пред и по поврзувањето со VPN. Мора да потенцираме дека бројот на вклучените варијабли значи дека овој тест може да даде индикација колку добро секоја услуга ја извршува.

Со секоја услуга што е поврзана наизменично, ја проверуваме конфигурацијата DNS со помош на проширен тест на DNSleaktest.com. Тука е идеално да се гледаат само сервери кои се во сопственост на самиот оператор VPN: постоењето на кој било сервер на трети страни може да значи дека анонимизираните и собраните DNS барања се проследени од услугата. Серверот на вашиот интернет провајдер веројатно значи дека сообраќајот DNS воопшто протекнува надвор од VPN – црвен знак за анонимност.

За тивко да ја тестираме секоја услуга, спроведуваме проширени тестови на Whoer.net, што ќе помогне да откриеме потенцијални проблеми, како што се IP адреси на списокот во црна листа, или други проблеми што можат да ви дадат употреба на VPN. Обично, ова вклучува несовпаѓање помеѓу системот и временската зона на интернет провајдер, или помеѓу регионите ISP и DNS. Уште еднаш, мора да нагласиме дека многу варијабли можат да влијаат на резултатите што ги гледаме овде: доживуваме варијации дури и помеѓу серверите што се вклучени во истата услуга VPN.

Тестираме колку добро секоја услуга може да го порази геоблокирањето со поврзување со американски сервер и обидувајќи се да ја видите содржината на САД на Netflix. Доколку е потребно, испробуваме неколку сервери и активираме какви било дополнителни карактеристики што можат да помогнат, како што е Smart-Play на NordVPN. За секоја услуга, исто така се обидуваме да ја гледаме содржината на iPlayer кога е поврзана со место за присуство во Велика Британија. Нашите резултати овде потврдуваат дека давателите на содржини успешно го блокирале пристапот од многу познати VPN-сервери. Сепак, ова е тековно бојно поле: ние ќе бидеме внимателни да претпоставиме дека услугите што ги најдовме функционираат ќе продолжат да го прават тоа, и обратно.

F-Secure Freedome VPN

Лесен за употреба, ефикасен и достапен, но нема напредни поставки

Про: Ефективна приватност и безбедност; Лиценца по разумна цена

Конс: Ограничени опции за напредни корисници; Ограничени територијални опции; Некое блокирање на P2P

Комплетен преглед

Freedome VPN F-Secure е идеален за надгледување на тепање. Тој е со седиште во Финска, така што иако подлежи на строги закони на ЕУ за заштита на податоците, тој не е член на конзорциум за надзор од 14 очи.

Најдобрата услуга за VPN за 2019 година 2

Не беше дизајниран да избегне геоблокирање, а територијалните опции се далеку поограничени од другите понуди без локации во Централна или Јужна Америка. Предноста е во тоа што брзината е многу голема, со само 1% губење на пакетите.

Резиме

Рејтинг: 5/5 – Избор на уредникот

Цена: 40 including со вклучен ДДВ

Платформа: Windows, Mac, Android, iOS

Веб-страница на издавачи: www.f-secure.com/en_GB/web/home_gb/freedome

Поддржано VPN

Ефективен и моќен начин за пристап до веб-страница кога сте далеку од дома

Про: Целта е да се избегнат проблемите со Netflix; 30 дена гаранција за враќање на парите

Конс: За некои клиенти услугата за клиенти може да биде бавна

Комплетен преглед

Бафериран е првенствено изграден за надминување на геоблокирањето, како на содржините што се заклучени во регионот, така и на платформите за цензурирани социјални медиуми. Сепак, напредните опции се прилично тенки, што може да го направи несоодветно за големите компании.

Најдобрата услуга за VPN за 2019 година 3

Сите податоци се шифрираат преку Blowfish CBC 128-битни и компанијата ветува дека не снима индивидуална активност, така што сè уште има неколку комунални услуги како VPN за приватност и безбедност, иако не е во фокусот.

Резиме

Рејтинг: 4/5 – ПРЕПОРАКА

Платформа: iOS, Android, Windows, Mac, Linux

Цена: почнувајќи од 8,25 $ месечно (врз основа на годишни претплати)

Веб-страница на издавачи: www.buffered.com

Сидро Бесплатен жариште штит

Евтин и лесен за употреба VPN што избегнува гео блокови, но не нуди совршена анонимност

Про: Ефективно во пораз на гео-блокада; Ефтин

Конс: Ограничени напредни опции; Несовршена анонимност

Комплетен преглед

Со серија од осум икони кои рекламираат разни услуги за содржина кои не се блокирани од Hotspot Shield, не е тешко да се претпостави што е главниот фокус на овој VPN. Постојат наставки за Chrome, 20 локации од кои може да изберете, и видео стриминг непречено и со висок квалитет.

Најдобрата услуга за VPN за 2019 година 4

Анонимноста на корисниците е малку проблем, па затоа ако барате тотална приватност и безбедност, наместо едноставно да го отклучувате Netflix AS, можеби ќе сакате да размислите за алтернативите.

Резиме

Рејтинг: 4/5 – ПРЕПОРАКА

Цена: 19 including со вклучен ДДВ

Платформа: Windows, Windows Phone, Mac, Android, iOS

Веб-страница на издавачи: www.hotspotshield.com

NordVPN

NordVPN е многу важна и нуди високо ниво на безбедност и приватност

Про: Нема најавување; Широка географска покриеност; Добар резултат

Конс: Функциите се разликуваат според серверот

Комплетен преглед

Ако приватноста е вашата мотивација за користење на VPN, тогаш NordVPN е еден од најефикасните примери што можете да ги најдете. Постојат многу одлики за заштита на приватноста, вклучително и поставување „двојна VPN“ што го филтрира вашиот сообраќај преку два одделни VPN.

Најдобрата услуга VPN за 2019 година 5

За жал, нема да функционира за пристап до содржината на Netflix AS и има некои значајни варијации во карактеристиките помеѓу различни сервери. Во целина, сепак, NordVPN е одличен избор за оние кои сакаат да го заштитат своето сурфање од prубопитните очи.

Резиме

Рејтинг: 5/5 – Избор на уредникот

Цена: 69 $ (околу 49 фунти)

Платформа: Windows, Mac, Android, iOS

Веб-страница на издавачи: https://nordvpn.com/

Чесно спомнување: PureVPN

Најдобрата услуга за VPN за 2019 година 6

Апликацијата PureVPN зема пристап кон целите. Наместо директно да ја изберете локацијата на излезната точка, започнувате да избирате режим на употреба. Овој режим ги опфаќа сите главни причини зошто повеќето луѓе сакаат VPN: стриминг, цензура, безбедност и споделување на датотеки од peer-to-peer – и исто така можете да изберете сервер што ќе ви даде специјална IP адреса, со дополнителни 1,99 долари месечно .

Што ќе се случи следно, зависи од режимот што ќе го изберете. Ако барате приватност, сепак ќе добиете список на поврзани земји; изберете режим на проток, од друга страна, и ќе видите практичен список на достапни услуги за проследување – така што, на пример, можете да отворите оптимизирана врска со Netflix US со само еден клик.

PureVPN ги проверува сите кутии за приватност и им помага на операторите со седиште во Хонг Конг, далеку од дофатот дури и на Алијансата за споделување разузнавачки информации за девет очи, и да не подлежат на задолжителни закони за споделување податоци или за задржување. PureVPN, според тоа, одржува строга политика за забрана за најавување, не собира никакви податоци за онлајн активностите на своите корисници, вклучувајќи ги веб-страниците што ги посетуваат или апликациите што ги користат. Ова – комбинирано со стандардниот режим на приватност на апликацијата – го прави PureVPN вреди да се размисли дали приватноста и анонимноста се вашите главни грижи.

PureVPN исто така доаѓа со пристоен сет на безбедносни карактеристики, како што е можноста да се блокираат страници за дружење, страници за пиратерија, страници поврзани со дроги и сл. Како резултат, можеме да видиме дека е привлечен за родителите – иако е прилично иронично што апликациите дизајнирани да ги заобиколат сензорите, исто така, можат да се користат за да ги присилат вашите.

На PureVPN не му недостасуваат сервери, со излезни јазли во повеќе од 14 земји. Доколку барате да пристапите до услугите што се блокирани од тешките цензурирани земји, PureVPN треба да ви овозможи брза, анонимна врска.

Заклучок

Важно е да се напомене дека перформансите на секоја услуга VPN ќе варираат од време на време и со искористената излезна точка. Ова е особено точно за географско блокирање, каде што не можеме да го тестираме секој давател на содржина или сервер за секоја услуга – тука се очекува да се променат резултатите бидејќи провајдерите на стриминг дефинитивно ќе се обидат да ги затворат постојните задни врати. Имајќи го тоа предвид, за нас е тешко да даваме препораки само за перформансите.

Ние веруваме дека секоја услуга овде обезбедува дополнителна сигурност за секој што е поврзан преку јавни или несигурни мрежи, но гледаме значајни варијации во тоа дали трети страни имаат потенцијал да ги снимаат нашите барања за DNS и колку добро секоја услуга го крие фактот дека можеме да користиме VPN. Freedome F-Secure успешно ги комбинира скришумот и приватноста со добри перформанси, така што ова е наша препорака за оние на кои не им треба P2P или рутер поддршка. За оние што прават, ние би го препорачале NordVPN.

Слика: Shutterstock