Непобедлива PS2: PlayStation 4 продаде 100 милиони од најбрзите копии

PS2 geschlagen: PlayStation 4 am schnellsten 100 Millionen Mal verkauft

Брзо како ниту една конзола порано, PlayStation 4 сега продаде 100 милиони примероци. Со продадени 3,2 милиони конзоли помеѓу април и јуни оваа година, PlayStation 4 продаде 100 милиони примероци продадени по 5 години и 7 месеци, а беше објавен на крајот на 2013 година.

На претходниот пионер, Sony PlayStation 2, требаше само малку подолго за да достигне продадени 100 милиони единици, што е за 5 години и 9 месеци. PlayStation 2 доаѓа со вкупно 157 милиони продадени конзоли. Бренд што не е можно да го постигне PlayStation 4, бидејќи неговиот наследник, PlayStation 5, ќе се продава на крајот на следната година. За разлика од минатото, Sony откри многу технички податоци од претходната нова конзола. Сепак, со Nintendo Wii и првиот PlayStation кои продаваат 101 милиони и 104 милиони пати во текот на нивниот животен циклус, другите две конзоли се на дофат на PlayStation 4.

Прогнозите за продажба се намалени

За тековната финансиска година, која трае до крајот на март 2020 година, Sony очекува помала побарувачка од порано и повторно ја подобри. Наместо 16 милиони PlayStation 4, Sony планира сега со 15 милиони продадени PlayStation 4 во тековната фискална година. Во финансиската 2018 година, која заврши во март 2019 година, Sony продаде 17,8 милиони PlayStation 4 (Pro) ширум светот.

Повеќе игри се продаваат дигитално отколку преку малопродажба

Од сите играчи на PlayStation, Sony моментно има 36,2 милиони претплати на мрежата на PlayStation, што претставува мало намалување од 0,2 милиони во однос на претходниот квартал. Спротивно на тоа, уделот на дигитални преземања преку PlayStation Store продолжува да расте, а Sony продаде повеќе игри дигитално преку својата сопствена продавница за прв пат во последниот квартал отколку преку физичко мало или преку Интернет мало на физички дискови.