Новата апликација на Samsung им помага на слепите луѓе подобро да комуницираат со светот

Samsung Good Vibes app, Samsung Good Vibes app India, Samsung Relúmĭno app, Samsung apps for blind deaf, smartphone apps for people with low vision
Апликациите Good Getes и Relúm Samsungno од Samsung се голем скок за да ја направат технологијата достапна за слепите и слепите корисници. (Кредит на слика: Ануј Бахаја / Индиан експрес)

Samsung лансираше две апликации – Good Vibes и Rel andmĭno – кои ќе ги претворат смартфоните во алатки за комуникација за слепите лица и слухот или имаат слаб вид. Најавата е направена од Samsung во Националното здружение за слепи во Newу Делхи.

Од двете, Good Vibes им овозможува на лицата со посебни потреби да комуницираат и на два начина со помош на своите паметни телефони. Оваа апликација користи код Морс за да ги претвори вибрациите во текст или звук и обратно. Текстот или звукот се прифаќаат како вибрации во кодот на Морс, што лесно го толкуваат глувите и слепите луѓе.

Оваа апликација е дизајнирана во Индија и Самсунг се здружи со Sense India, организација која работи на подобрување на глувоста и слепилото во земјата. Самсунг соопшти дека ќе ја тестира апликацијата повеќе од една година пред да ја стави достапна во продавницата за апликации. Апликацијата Good Vibes може да се преземе од продавницата Samsung Galaxy и ќе биде достапна на продавницата на Google Play за една недела или повеќе.

Апликацијата Relumino, од друга страна, е апликација за визуелно помагало што помага во оштетување на видот. Оваа апликација во основа го обработува видеото предвидено преку задната камера на паметен телефон, а потоа ја прави сликата покорисна за лицата со оштетен вид.

За апликацијата Relumino, Samsung работи со Националното здружение за слепи лица, Делхи. Како дел од проектот, Samsung ќе обезбеди смартфони Gear VR и Galaxy Note 9 на Националното здружение за слепи лица, а исто така ќе ги обучува за тоа како да ја користат апликацијата Relumino. Оваа апликација работи во врска со Samsung Gear VR, слушалки за виртуелна реалност.

Апликацијата Relumino е развиена од вработените во Samsung како дел од програмата C-Lab на компанијата на глобално ниво. Samsung C-Lab, што претставува младинска деловна иницијатива што ги охрабрува вработените во Samsung да излезат со луди и диви идеи. На латински „Релумино“ „повторно светнува“.

Зголемена достапност на Tech Technologies

Не само Samsung, туку и големите технолошки компании како Apple, Microsoft и Huawei носат уникатни решенија за да ја направат секојдневната технологија достапна за лицата со посебни потреби. На пример, „Епл“ ја спроведува иницијативата „Секој може да шифрира код“ за програмскиот јазик Свифт до училиштата низ САД кои служат глуви и слепи ученици.

Како и Apple, Microsoft исто така им помага на лицата со посебни потреби. Компанијата со седиште во Редмонд продава Xbox Adapterive Controllers за Xbox One конзоли и компјутери, кои им помагаат на слепите и слепите луѓе да играат игри. Адаптивниот контролер на Xbox на Microsoft беше меѓу педесетте најдобри временски пронајдоци во 2018 година.

Хонор, под-бренд на Huawei, неодамна лансираше апликација PocketVision со АИ, што овозможува полесно читање на слепите и слепите лица. PocketVision има режим текст-во-говор што помага побрзо да ги конвертирате сликите во текст, го зголемува режимот што им овозможува на корисниците да го зголемуваат текстот користејќи ги копчињата за јачина на звукот на нивниот уред и негативните режими на слика што се во контраст со печатениот материјал за луѓе кои имаат потешкотии да видат одредени бои.

Развиена од социјалната компанија Eyecoming, оваа апликација е бесплатна и може да се симне од Huawei AppG Gallery и поддржува англиски, португалски, германски, шпански, италијански и кинески.