Новата „посветеност на одржливоста“ на Google е целосно нејасна

'Komitmen keberlanjutan' perangkat keras baru Google benar-benar tidak jelas

Побарувачката за скапи мобилни телефони може да забави, но целокупниот потрошувачизам продолжува. По нашата колективна и непрестајна желба да бидеме повеќе, подобри, поевтини, Google е најновата компанија што застанува на одржлива сапунска кутија, најавувајќи ја својата намера да го подобри влијанието врз животната средина на производите „Изработени од Гугл“. Во серија нејасни и лесно исполнети цели, компанијата сака да обезбеди дека 100% од својот хардвер вклучува рециклирани материјали до 2022 година, со 100% испораки на неутрални карбони следната година.

Ниту една од овие заложби не е насочена премногу висока, иако Google не е многу специфичен или зборлив за деталите. На пример, кога Google рече дека „100% од нарачките на уреди испратени до и од клиенти на Google ќе бидат неутрални со јаглерод до 2020 година“, Гугл не соодветно дефинира што се подразбира под „испорака“ или ако побарувањето надминува испорака / исполнетост да го вклучи самиот производ .

Во однос на испорака, Google обично го избира FedEx да ги исполни нарачките и RMA овде во „држава“, а FedEx има некои свои цели на животната средина поставени за 2020 година, што може да му помогне на Google со желбата за испорака без јаглерод. Но, во основа, сите придобивки во испорака / исполнување (под претпоставка дека тоа значи Google) ќе бидат резултат на активности преземени од компанијата за испорака, а не од Google. Од „Брза компанија“ му беше кажано на „Гугл“ дека дел од ова подобрување ќе потекнува од промените во претходните методи за испорака во синџирот на снабдување и одвоено од исполнувањето (40% профит од користење бродови наспроти авионите), но Гугл би можел да стане многу појасен во овој поглед. сопствен маркетинг, еве.

Обезбедување дека 100% од сите производи изработени од Google, вклучително и материјали за рециклирање, мора да бидат уште еден чекор во лесно достапен парк, затоа што Google не поставува барања за компоненти или проценти, како што е што да се прави од рециклирани материјали. Гугл само тврди дека „ја максимизира рециклираната содржина кога е можно“, но доколку не е посветена на одредена цел, тоа е ветување кое нема корист. „Можност“ е збор што е толку флексибилен и лесен за толкување и економска изводливост, можеби и не заложба.

Според „Брза компанија“, претстојните производи на „Гугл“ ќе „употребуваат една третина од пластичните шишиња“ во својата дизајн ткаенина, но самиот Гугл не поставува броеви на компанијата на сопствени побарувања или само наметнати барања во однос на било што производ.

„Најновата грануларна“ заложба на Google е најјасна од сите. Списокот завршува со: „И ние ќе создадеме технологии кои ќе им даваат приоритет на луѓето и ќе го прошират пристапот до придобивките од технологијата“. Иако е добро што компанијата сака да потврди дека нејзините производи навистина можат да го подобрат животот преку технологија, не е баш посветено кој било со таа изјава.

Претходно оваа година, Самсунг беше навистина посветен на поцврста и поцврста цел, избирајќи само за употреба на растителни влакна, заверени од страна на Советот за шума за управување, во пакување и прирачници, со специфични бројки поставени за употреба на рециклирани материјали во 2030 година, кои далеку. Плановите кои се поставени, но сепак специфични вклучуваат префрлување на ленти со калапи за пулпа и рециклирање / био-пластично пакување почнувајќи од оваа година.

Кога станува збор за маркетинг на своето движење за одржливост, можеби Google треба да преземе појасни и специфични обврски. Од денес, денешното соопштение е повеќе како некои маркетинг-точки што се лесни за движење. Компаниите јасно се грижат да го зголемат влијанието врз животната средина на нивните хардверски производи, но треба да направат и да изразат појасни и поконкретни цели.