Новите слаби страни можат да ја променат вашата порака за WhatsApp

Kerentanan Baru Dapat Mengubah Pesan WhatsApp Anda

WhatsApp, популарната платформа за инстант пораки што сега ја поседува Фејсбук со повеќе од 1,5 милијарди корисници ширум светот, има огромна ранливост која досега не е целосно утврдена. Ранливоста е откриена од истражувачите од „Check Point“ и објавена во Black Hat 2019, годишна конференција за безбедност на „Блек Хет“.

Истражувачите тврдат дека откриле три начини на напад за да ги пресретнат и да добијат пристап до пораките на Whatsapp. Првиот напад ја користи функцијата за понуда за промена на идентитетот на испраќачот на пораката во група. Ова може да се направи за да им се покаже на луѓето кои не се ни припадници на групата. Звучи лудо, нели?

Вториот напад му овозможува на напаѓачот целосно да го смени текстот во нечија порака. Ова навистина звучи сериозно и треба да има висок приоритет од WhatsApp затоа што во основа ќе ги направи луѓето одговорни за нешто што никогаш не би можеле да го кажат.

Третиот напад му дозволува на напаѓачот да испраќа приватни пораки до членовите на групата. Додека пораката изгледа како приватен разговор со примателот, пораката ќе биде прикажана до сите во групата.

Од овие три напади, WhatsApp само ја поправа третата ранливост како што е сега. Додека Check Point ги вложи сите свои напори да го направат WhatsApp свесен за сериозноста на овој недостаток, досега немаше никаков чекор.

За да го докажат своето тврдење, истражувачкиот тим на „Поинт пунк“ создаде алатка која им овозможува да обезбедат доказ за концепт. Ако сте iousубопитни, видете го видеото подолу за да откриете како функционираат нивните алатки како што тоа го покажа тимот на демонстрацијата.

Подолу е разговорот што истражувачите го спроведоа како дел од тестот. Иако на прв поглед ова изгледа смешно, мора да бидеме свесни за влијанието што овој вид ранливост може да го предизвика во реалниот живот.

Како што можете да видите, пораката што првично била испратена е „Одлична!“ Тоа беше сменето во „Сега ќе умрам во болницата“ што навистина илустрира колку е сериозен проблемот.

Се надеваме дека WhatsApp ги презема неопходните чекори за да се поправи овој недостаток што е можно поскоро. Па, што мислите за оваа ситуација? Пренесете го вашето мислење во делот за коментари подолу.