Објавувањето на Azure Data Studio септември сега е достапно – сето тоа е ново

Rilis Azure Data Studio September sekarang tersedia - ini saja yang baru

Објавувањето на Azure Data Studio септември сега е достапно - само ова е ново 1

Најновите подобрувања на Мајкрософт поврзани со Azure вклучуваат купување на софтверска компанија Movere за да ги насочат патувањата на клиентите до облакот, нови облачни области во Германија и поддршка за ракопис и мешани режими за Azure Forms Recognizer.

Денес, технолошкиот гигант ја објави достапноста на Азур Дата Студио во септември. За оние кои не се свесни, алатките за управување со податоци преку крос-платформа овозможуваат работа со SQL Server, Azure SQL DB и SQL DW.

Накратко, подобрувањата за овој месец вклучуваат:

  • Овозможување режим за командна линија SQL Server (SQLCMD)
  • Надградби на заедницата: Подобрен уредник на прашања
  • Поправка на преносни компјутери
  • Кодот за визуелно студио комбинира 1,38
  • Поправка на оштетување

Објавувањето на Azure Data Studio септември сега е достапно - ова е новата 2

Разликувајќи се малку на секоја од овие, започнувајќи со достапноста на режимот SQLCMD, ова е функција што овозможува пишување, уредување и извршување на прашања како скрипти SQLCMD во скриптата Уредувач на пребарувања. Дополнително, употребливоста на режимот може да се прошири со ослободување на наставката Schema Compare во Data Studio, што овозможува излез на скриптите SQLCMD. Ова, како што е предвидено од некои корисници, е доста корисно кога се комбинира со можностите споменати погоре.

Понатаму, наставката за подобрен уредник на прашања сега може да се преземе од пазарот за продолжување на азурското студио Azure. Ова го подобрува искуството на корисникот во стандардниот уредувач на прашања, додава можност за создавање сопствени фрагменти и шаблони, кратенки за префрлување на бази на податоци и нови обрасци за пребарување. Можете да дознаете повеќе овде.

Објавувањето на Azure Data Studio септември сега е достапно - сето ова е ново 3

Потоа, следува зголемување на Бележник, што во основа се врти околу подобрување на перформансите и поправање грешки. Покрај тетратката, целосниот список на поправки на грешки вклучени во ова ажурирање може да се провери овде.

И, конечно, како дел од соединувањето на Visual Studio Code, уредникот за код е ажуриран од верзијата 1.37 до 1.38. Промените предизвикани од ова ажурирање вклучуваат заштита на врски за појдовни врски, зголемена пристапност, пронајдени мулти-канални пребарувања и многу повеќе што можете да ги прочитате во целосниот промет за објавување.

За да ги проверите дополнувањата на овој месец, можете да ја преземете најновата верзија на Azure Data Studio за Windows, macOS и Linux од овде. Целосните белешки за објавување за ажурирањето во септември Azure Data Studio можат да се видат овде. Можете исто така да направите барања за функции и да пријавите какви било проблеми со кои се соочувате или да се консултирате со она што корисниците го објавиле на страницата за издавање GitHub.