Објаснува чудниот дизајн на iPhone 11 Pro

Apple has actually put a lot of thought into arranging the cameras they way it has on the iPhone 11 Pro

Веднаш штом се појави дизајнот на iPhone 11 Pro, луѓето ширум светот ја критикуваа одлуката на Apple за додавање на голема задна камера на задниот дел што ги опфаќа поставките на три фотоапарати за слушалки кои се во еден сосема нов квадратен модул. Сепак, со првиот преглед што доаѓа, се чини дека Apple има многу валидна причина да го постави сензорот за трокреветни фотоапарати како што прават во задниот дел и нема апсолутно никаква врска со искористувањето на поголемиот дел од достапниот простор.

Некои паметни телефони со Android имаат три или четири пати повеќе од леќите, со различни поставувања. Тие се усогласени хоризонтално, вертикално и се квадратни модули кои држат до четири леќи. Паметните телефони од големите брендови како Huawei и Samsung сите доаѓаат со систем со три леќи што е вклучен во шемата за дизајнирање споменато погоре.

„Епл“, од друга страна, реши да стори нешто поразлично со усогласување на леќите во цик-цак-шема. Откако Apple го лансираше iPhone 11 Pro и ефикасно го потврди овој дизајн, многу шеги и меми се појавија на мрежата. Некои извештаи, исто така, почнаа да кружат, што сугерираше дека Apple започна да активира трипфобија на луѓе со дизајн на камера.

Сепак, Mashable објаснува зошто Apple го избра овој дизајн за iPhone 11 во својот преглед. Изјави Рејмонд Вонг “,Игнорирајте ги звуците што ги слушате на Интернет. IPhone 11 Pro и 11 Pro Max се многу подобри директно, откако ќе држите една во рака, и користете три чудни фотоапарати кои се усогласени (постои причина зошто тие се такви, за што ќе разговарам. Наскоро). (…)

Софтверот AppleIn во длабочина што е поврзан со хардверот на фотоапаратот е она што ја разликува камерата на iPhone 11 Pro и го прави зумот помеѓу трите камери да се чувствува толку мазен; нема пелтечење што го гледате на телефон со Android кога се префрлувате од една камера во друга.

Поради оваа причина, трите камери на задниот дел на iPhone 11 Pro се усогласени како што се: да зумирате директно од центарот. На телефоните со Android, каде што трите фотоапарати обично се усогласени во низа, мора физички да го поместите телефонот лево или десно за да го рекомбинирате снимката, а тоа да се чувствува помалку како да зумирате и одзумирате и повеќе како да се префрлате во посебна камера. Тоа е мал детал, но ако сте сериозни во врска со фотографијата, тоа ќе донесе разлика. “

Се надевам, овие нерешени проблеми конечно можат да бидат решени и светот може да започне да го цени Apple за своите функционални решенија за дизајн.

Кликнете на Deccan Chronicle Technology and Science за најновите вести и прегледи. Следете нè на Фејсбук. Твитер.