Оваа година Android-игрите можат да заработат повеќе пари отколку iOS

HD Tecnología

Додека ги споредувате приходите генерирани од мобилни игри помеѓу iOS и Android, оперативниот систем Епл секогаш излегува победнички, оваа година ова би можело да се промени, според новиот извештај на Newузуу.

Со додавање на Play Store и трети лица продавници, Android за прв пат ќе го надмине iOS во профитот генериран од мобилни игри.

Иако Google Play Store генерира помалку приходи од App Store на Apple, со додавање на трета страна продавница за Android, како Aptoide, платформата за Google ги надминува приходите од iOS.

Поточно, во App Store има 48,9% од пазарот, додека Play Store има 35,8%, а останатите 15,3% имаат трети продавници. Благодарение на ова, Андроид генерира 51,1% од приходот, Малку по iOS, но пократко од тоа.

За 2022 година, Newzoo проценува дека 56% од приходите од овој пазар ќе бидат остварени на Android, додека преостанатите 44% ќе бидат направени на iOS. Ова се совпаѓа со трендот што споменавме дека корисниците на iOS постепено мигрираат на Android, и затоа продолжуваат со трошењето на оваа платформа.

Оваа година Android-игрите можат да заработат повеќе пари отколку iOS 1

Како што се очекуваше, Кина генерира многу од овој приход, достигнувајќи само 27% од нив, што е за 50% повеќе од двете поделби на американскиот континент.

Што мислите за промените во пазарот и напредокот на Android? Кој оперативен систем го користите?

Извор: WCCFTech