Ова е начинот на кој „измами свекрва“ работи на WhatsApp

Ini adalah cara "penipuan ibu mertua" bekerja di WhatsApp 1

Ова е начинот

Мојата сметка на WhatsApp беше украдена од измама“, рече твитер патувачот @ViajarOMorir. Преку Твитер, експерт за патувања рече дека паднал во” бајката “на програмата за инстант пораки.

„Добив порака од свекрвата ми, која ми рече: Здраво, извини за грешката што ти испратив СМС порака со 6 цифрен код, дали можеш да ми го пренесеш?“, Јавна.

Ова е начинот

Веќе има ново предупредување за криминални модалитети кои влијаат врз корисниците Whatsapp. Формите што го злоупотребуваат процесот на верификација на сметката преку СМС се користат за контрола на корисниците на WhatsApp.

Тие брзо добиваат пораки од контакти со WhatsApp за да го испратат својот код и по неколку секунди ја губат контролата врз своите WhatsApp во рацете на оние што испраќаат малициозни пораки.

Како работи

Кога активирате нова сметка, WhatsApp испраќа текстуална порака до мобилниот телефон на корисникот со шестцифрен број за верификација.

Со овој код, апликацијата може да наведе дека ова лице навистина има телефонски број што го има, што доведува до сметка што е активирана за користење на услугата за гласникот.

Хакерите ги измамат корисниците и прво ја испраќаат врската за автентикација.

Бидејќи WhatsApp не ја овластува услугата за гласник на повеќе од еден телефон, во тоа време корисникот не може да ја користи услугата со својот телефонски број, а хакерот е лицето кое сега има пристап.

Овие сметки потоа се користат за извршување на разни дигитални напади или измама.

Заштита

Во врска со заштитата од овие видови на напади, информирани за време на нов случај во Уругвај дека доколку некој не се регистрирал, не побарал код за верификација и добил порака со код или линк од Verification, никогаш не споделувајте го кодот со никого или не кликнете на која било врска, затоа што на овој начин ќе го завршите процесот на отстранување на напаѓачот, изјавија надлежните за локалните медиуми.