Ова е нов вирусен предизвик на WhatsApp: напишете порака до бројот на вашиот сосед

Ini adalah tantangan viral baru WhatsApp: tulis pesan ke tetangga nomor Anda

Во последните денови, Твитер беше преплавен со постови каде различни корисници објавуваат разговори со „нивниот број соседи“ од WhatsApp. Идејата не е никој друг освен Контактите во апликацијата за пораки со вашиот телефонски број се исти како и со различниот последен број, над или подолу. Фактот не е нов, но во последниве денови презеде нов интензитет.

Дали е ова безбедно? Во теорија, не треба да постои никаква опасност во контакт со други корисници. Сепак, има случаи кога корисниците ги наоѓале своите телефонски броеви и некој можел да го искористи овој предизвик во нелегални цели.

Помал или поголем број од твојот

Како што рековме, најновиот режим на WhatsApp е да го повикате бројот на вашиот сосед, т.е. испраќајте пораки до луѓе со ист телефонски број со броевите над или под сопствената и претстави се како свој „соседен број“ и залепете го на Твитер. Тоа е, ако вашиот мобилен телефон е 012 345 678, бројот на вашиот сосед е 012 345 677 и 012 345 679.

Што се случува кога ќе отворите разговор со бројот на соседот? Како што можете да видите во разни публикации на Твитер, постојат две можности: вашиот контакт знае од што е играта Го примив со хумор или токму спротивното.

И покрај тоа што сега е номинална, вистината е дека ова не е прв пат што се случи. Всушност, тој е роден во 2008 година и во 2016 година весници како „Дејли меил“ или „Мирор“ објавија вести за овој факт. Сепак, во последните денови преземаше нов интензитет.

Приватност и техники за фишинг: ризици

Whatsapp

Но, покрај тоа што е вирусна игра, може да вклучи одреден ризик. За почеток, ја ризикуваме сопствената приватност. За почетници, многу корисници го објавија вашиот разговор со WhatsApp на Твитер со бројот на вашиот сосед, покажи телефонски број.

Покрај тоа, иако не беа откриени случаи, има луѓе кои можат да ја користат играта на соседните броеви како изговор за спроведување на техники за фишинг, односно да побараат од другите да ни дадат лични или банкарски податоци за забранети цели.

Дали WhatsApp може да направи нешто во врска со тоа? Вистината е дека обезбедувањето приватност е еден од најголемите проблеми на чело на компанијата, која тој го изгради енкрипција од крај до крај пред неколку години и што сега може да се доведе во прашање според новите алатки што ги подготви. Фејсбук да го заврши тоа.

Сепак, оваа практика ја избегнува самата компанија, како што е Одговорност на корисникот да испрати порака.

Споделување Ова е нов вирусен предизвик на WhatsApp: напишете порака до бројот на вашиот сосед